Yrkeskvinnans jul

Jag är ju inget stort fan av julen. Men i år tog jag mig samman eftersom min yngste son lite ledset frågade mig redan i november: "Mamma hatar du julen väldigt mycket?" Då får man skärpa sig. Så det gjorde jag. Medelst några enkla medel.

1. Jag tände en herrejösses massa levande ljus i tid och otid. På min nya arbetsplats är levande ljus lösningen på allt. Det tänds ljus till fikor, medarbetarsamtal, arbetsmöten, budgetmöten - till ALLT. Jag tänkte i början att "är inte det där lite...fånigt?" Och så har jag insett att det är det inte alls. Det är jättesmart. Och bra. Och - MYSIGT. Detta ord som jag egentligen har väldigt svårt för. Jag gillar inte att mysa. Faktiskt. Inga mysdresser eller mys-fikor eller nåt sabla fredagsmys. Nej tack till mys. Vägra mys. Men det är nåt med de levande ljusen - nånting blir liksom lite snällare i belysningen och man blir lite mer stilla inombords. Så ljusterapin har pågått här i stugan sen en bra bit före första advent, och kommer pågå en bra bit in i mars, det kan jag lova.

2. Jag sjunger. Även det i tid och otid. Jag sjunger den där "andra" varianten av Bereden väg för Herran. Jag sjunger "Guds son är född". Och jag gör det rätt högt, rätt ofta och rätt bra. Jag forcerar lite julbudskap och lite inkarnationsmysteriumsglädje. Fejk it till you mejk it. Och lite gott gör det.

3. Jag överlämnade granklädandet till barnen. Och vilken fin gran det blev!


Sen har julen helt kapsejsat i alla fall men det var ju inte mitt fel. Det började redan på Humlans födelsedag. Jag var ju magsjuk för en tio dagar sen men det gick ju över rätt fort. Onsdagskväll satt maken och jag och fnissade framför nåt banalt på tv. Vi hade vinkat av släktingar som kommit över för att fira Humlans 12-årsdag. Vi pustade ut med ett litet glas vitt. Då hör vi ett ångestbröl från övervåningen. Herr Minst har kräkts. I hela sin säng. Fa-an också. Vi sanerar, snabbt och rutinerat, barn, säng och oss själva. Fram med handspriten. Herr Minst har en jobbig natt, men hämtar sig framåt eftermiddagen den 23e. 
Julafton var riktigt trevlig och hanterbar. Vi tofflade runt, joxade ihop lite julgodis, tittade på Trolltyg i tomteskogen, öppnade julklappar, tittade på lite Kalle, öppnade mer julklappar, snyggade till oss, och tågade sen över till våra grannar för julmiddag. Med oss hade vi, som överenskommet, sillar och en Jansson. Dock visade det sig att farmor i grannhushållet hade lagat Jansson även hon. Så vår förblev orörd. Nåja, så kan det ju gå. Julmiddagen var trevlig, vi sjöng massor, drack massor med must och lite öl och nån nubbe. Vi fick fruktsallad och mandelformar med hjorton och grädde. Det spelades hockey-spel eftersom far i grannfamiljen fått ett sådant i julklapp. Det hann gå rätt vilt till innan grann-far och grann-dotter slog Maken, Killen och Divan med 9-4.

Vi traskade hem.

På juldagsmorgonen var Maken sig inte riktigt lik. Ingen aptit, blek och håglös. Feber. Inget mer, men det räckte ju. Ingen mässa. Vi övriga tofflade runt medan Maken låg och "hanterade" sitt orkeslösa tillstånd.

Framåt eftermiddagen hördes det där ångestbrölet igen. Fast från bottenvåningen. Jag hittade Divan grå i ansiktet med papperskorgen i knät.
Jag sanerade. Klappade om. Bäddade ner.

De tre yngsta utfodrades lite lagom engagerat. Maken och Divan låg i sina respektive sängar. De tre yngsta bestämde sig för att se en film tillsammans och försvann upp. Två timmar senare ett nytt bröl. Följt av flera. Humlan hade gett upp filmtittande och hamnat i fosterställning i sin säng och hängde nu över sängkanten och kräktes även hon i sin papperskorg. Men vad FAA-AAN liksom...

Jag sanerade. Fick på en pyjamas, bäddade ner.

Gick ut med hunden. Åt lite Jansson. Killen började även han bli lite blek om nosen. 
"Mammaaa??" ropades det i flera omgångar och jag fick gallopera som en älg upp till övervåningen och sen hålla en frossande, huttrande kallsvettig Kille sällskap medan han inte kräktes.

Herr Minst började tycka att det mesta var rätt trist. Vi såg filmen Eldorado, bara han och jag.

Jag gick till sist och la mig. Vi halv två stod den askgrågröna Killen vid vår säng.
"Pappaaa?!! Mammaa??!" Vi hann nätt och jämt baxa ut vederbörande som sen kräktes även han. Dock på toa.

Vad faa-aan liksom.

Idag har de feber. Herr Minst är uttråkad, jag är slutkörd efter allt sanerande, hinktömmande, hundpromenerande, omhändertagande etc etc etc. Äntligen har jag lyckats få i samtliga sprödingar lite äggröra + rostat bröd, samt hällt i dem vätskeersättning.

Maginfluensa gör ju inte julen bättre direkt. Idag skulle vi ha varit hos svärföräldrarna vid tre. Det var vi inte.

Nu ska döttrarna till Italien och Rom i morgonnatt och jag är nervös och mer hönsig är jag brukar vara. Men om de bara har klarat av det värsta nu så kanske det bara är karaktärsdanande att flyga till Rom med byte i Frankfurt så här nära inpå vinterkräksjuka. Man kan ju alltid hoppas.

Yrkeskvinnan lägger ner

Det här blogg-maraton-köret...jag lägger ner det nu. Jag ligger så sjukt efter att det nog inte är nån idé.

Apporpå sjuk, så har jag blivit det. Hemskt sjuk. I natt hade jag feberfrossa och värk precis överallt och en mage som jag inte vill prata om. Hu så hemskt.

Lite extra hemskt blev det eftersom jag skulle till min chef och prata jobb och framtid klockan nio i morse. Men det gick ju inte. Och trots att jag messade min kollega som jag skulle träffa efter mötet, och berättade att jag var sjuk så fick hon inte det messet och ... jag kände mig dum. Fast jag hade gjort rätt. Eller inte - jag upptäckte sen att jag skrivit in hennes nummer fel i mobilen och att det är någon helt annan människa som fått veta att jag är magsjuk och inte kommer till jobbet... Suck.

Jag hatar att känna mig dum.

Nu har jag legat här i sängen och hållt febern i schack med tabletter, men inte orkat så mycket mer. Min fina hund har hållit mig sällskap och legat vid mina fötter nästan hela dagen.

Egentligen är - var - jag på väg att deppa ihop. Jag känner mig ledsen och trött, eländig och ... värdelös. Fast jag vet ju att jag inte är det. Jag har min familj, jag har min tro. Jag borde veta bättre. Men ändå.

Jag har lite oro kring mina jobb. Jag är trött på att ha två jobb. Jag är trött på att det bli jobbigt med jobben ibland, på att jag inte vet vad som gäller... Och även här vet jag ju - inget jobb är roligt jämt. Jag vet ju det. Jag borde veta bättre. Och ändå så tror jag och inbillar mig att jag ska vara nån slags supermänniska, nån som levererar superresultat, som aldrig gör fel, som inte skriver in fel mobilnummer i adressboken...

Jaja. Jag ligger där jag ligger tills imorgon och i övermorgon. Sen får jag ta itu med mitt yrkesliv igen.


Yrkeskvinnan Dag 15: Mina drömmar

I mångt och mycket har mina drömmar tagit slut. Jag hade massor, de flesta banala, småpatetiska och orealistiska. (Typ "Nobelpriset i litteratur för 15 års ålder.)

Jag drömde om att bli sedd, framgångsrik, beundrad, uppskattad, hyllad...

Jag drömde om den stora kärleken, om att få en massa barn.

Jag har träffat den stora kärleken, jag har fått en massa barn. De där andra sakerna känns inte så viktiga längre.

Så nu drömmer jag mer om lugn och ro och sinnesfrid, sol och värme, att få resa bort en vecka med min man och bara lata mig.

Jag drömmer om att få pyssla mer med mina tyger och garner. Jag drömmer om att få tid och ork för mer träning så att jag blir starkare.

Sen drömmer jag inte så väldigt mycket mer. Jag försöker mest leva. Här och nu.


Yrkeskvinnan är beklämd

Jag läser ibland Katrin Zytomierska. Det är en av mina "guilty pleasures". (Andra är eurodisco, Justin Bieber "Somebody to Love" och Paradise Hotel, men vi lämnar det så länge). Och nu härom dagen har kvinnan fått ett ryck och dragit igång en privat drive för att fattiga familjer ska kunna få julklappar och julmat. Hon "går inte med på" att barn inte skulle få lite julglädje och därav hennes kampanj. Här kan man läsa mer: Katrin.
Jag vill bara understryka jag ingalunda blir fuktögd och extrajolmig över jul - jag har en rätt stark inre julhatarscrooge som måste hanteras och tuktas för min egen och ungarnas sinnesfrid. (Min dröm är att få sitta och sura lite andligt i ett kloster mellan den 23 och den 26 december och meditera lite grinigt över inkarnationens mysterier - MEN HAR MAN FYRA UNGAR LÅTER DETTA INTE GÖRA SIG. Men om sisådär en 12 år, när Herr Minst är myndig, DÅ ska jag sitta och sura i ett kloster på en skånsk slätt. Tills dess hanterar jag julen och lobbar för att få med mig familjen till nåt soppkök eller liknande.)
Hur som helst, jag är ingen sucker för julen, men jag blev lite glad och lite impad av Katrins initiativ. Jag har lite svårt för en stor del av hennes brutala framtoning, hennes bantningsfixering, jag undrar en hel del över vad det är hon egentligen sysslar med i sitt företag... MEN, jag tycker det är coolt att hon driver företag, att hon blivit en betydligt mer sympatisk människa sen hon fick barn - och nu det här.
Så läser jag UnderbaraClaras inlägg om Robin-Hood-fast-tvärtom...och med ens blev jag lite trött. Jag högaktar Clara. Jag läser henne blogg med förtjusning. Min döttrar läser hennes blogg med förtjusning. Jag är förtjust över att de ser upp till Clara. Jag har också penslat insida av några glasburkar med äggvita, hällt i strösocker och rullat runt och satt i värmeljus och det blev JÄTTEFINT... Men nu hängde jag inte riktigt med. Vad hände nu, liksom? Clara var så väldigt o-imponerad av Katrins välgörenhet. Lite, "det är ju hedervärt, men förändrar ingenting". Men det var först när jag började läsa kommentarerna till inlägget som jag blev riktigt beklämd. Det var så förtvivlat SVART/VITT. Röster du "blått" är du en självisk jävel och har fruktansvärd människosyn.  Röster du "rött" är du är flummig verklighetsfrånvänd jävel och har fruktansvärd människosyn. ("Människosyn" blev lite modeordet för dagen där...)
...och medan det här tramset pågår så finns det tydligen fortfarande ungar som inte får några julklappar.
Missförstå mig rätt. Det är klart att det inte löser problemet med fattigdom att ge julklappar till 50 eller 100 ungar. Men just de ungarna blir nog väldigt glada och för just de ungarna gör det nog en viss skillnad. Men löser man fattigdomsproblem genom att sitt och gräla om blått och rött då? Och anklaga varann för taskig människosyn?
Och när blev mat på bordet en rättighet? Är livet i sig en rättighet? Jag tror faktiskt att lite gammaldags hederlig tacksamhet mot "någonting-större-än-en-själv" - är det inte så AA-arna säger? - det vore inte helt fel.
När jag tänker efter så borde jag, som den folkbildningstyp jag, bli både glad och upprymd över att att folk ids sitta och tycka saker ganska så högljudt i bloggosfären. Det är ju bra? Jodå. Som den mes/diplomat jag är tror jag inte att vare sig blått eller rött är lösningen på fattigdom eller arbetslöshet eller vad det vara må. Ideologi måste ju också utvecklas, är det inte så? Att polemisera och skälla - är det bästa vägen till utveckling? Clara hänvisar till att "det finns statistik" som tydligt visar att allt blivit sämre för de mest utsatta de senaste fyra åren. Det kan jag omöjligt köpa rakt av. Det finns lögn, grov lögn och statistik - var det inte så?
Obs obs - jag har inte bekänns någon som helst politisk färg här. Det enda jag motsätter mig är polemiserandet. Det verkar så lätt att bara ställa sig på tvären, rätta in sig i ett led i direkt motsats till ett annat och på så sätt markera sin ståndpunkt. Är det så man gör? Är det det enda sättet. Min fråga är allvarligt menad. Kanske är det bara jag som inte hänger med.

Yrkeskvinnan Dag 13: Den här veckan

Alltså, jag gör nu en insats för att komma ikapp lite. Det går "så där". Och tokförkyld är jag, därav snurret och ihoprörandet av dagar och grejer. But here goes:
Måndag (gör jag ingenting...nåja): Jobbar hemma, får hänga med min man, går ut med hunden.
Tisdag (ser jag mig omkring): Konferens i Nacka hela dagen. Väldigt spännande och intressant. Det är galet kallt ute. Herr Minst för nya sprutor i sitt reumatiska knä, men det är maken som får ta den pärsen. Det går tydligen väldigt bra ety herr Minst denna gång får "knark". Dvs morfin. Det gör INTE ont den här gången.
Onsdag (går jag ut och vankar): Är hemma med snoriga krassliga ungar hela förmiddagen. Lunchar med en kollega i Älvsjö, åker sen in till jobbet i stan, skruttar på kontoret några timmar, bokför, sorterar papper och har mig. Glömmer äta middag, går sen på Stadsteatern med min granne och ser "Sex roller söker en författare" Det är typ genialiskt och väldigt bra.
Torsdag (sitter jag i tankar...nä, det gjorde jag verkligen inte): Möte med kollega på kontoret på Söder (andra jobbet) halvtio-ish. Vi reder ut vår ekonomi, men hinner bara halvvägs innan det är dags att rusa till nästa möte i Vårby gård. Spännande intro-möte för spännande projekt. Vi får se var det hamnar. Jag får en kärleksförklaring på arabiska av en av damerna. :-) Sen bär det av till Södertälje och nästa möte i Sankt Ansgar. Det går riktigt bra det också. Jag tar sen bussen tillbaka till Fittja där jag bli upphämtad av man och hund. Det toksnöar vid det laget.
Fredag (gör jag vad jag vill - jojo...): Går på sjukgymnastik på morgonen, får en fika för mig själv i 45 minuter innan jag kan göra några ärenden i centrum. Får visa leg på systemet - haha! Inhandlar nässprayer och Echinacea till alla förkylda typer där hemma. Åker hem. Jobbar. Lagar lunch. Jobbar. Jobbar lite till. Har svårt att hålla fokus. En kamrat kommer över för att låna tvättmaskin. Denne (kamraten alltså, inte tvättmaskinen) lagar sen middag till oss. Divan har dans-rep och maken är på möte. Dessa två ramlar in vid halvnio-snåret. Vid det här laget har jag börjat känna mig ruggig och lite ledbruten. Tydligen kunde min lilla kropp inte stå emot alla virus och baciller längre... Jag rasar i säng.

Lördag (stundar förvisso helgen till): Vaknar tjock i ansiktet och med världens ledvärk. Ajajajaj.... Masar mig upp till slut. Gör inte många knop. Stickar på en socka. Försöker få ihop de närmsta 24 timmarna - jag ska ju jobba söndag förmiddag och utbilda tillsammans med en kollega. Hur tusan ska det gå? Och det här förtvivlade julbordet med grannarna...? Näää.... Det är inte mycket som känns kul. Tar ett långt bad. Drogar mig med paracemtamol. Dråsar till slut i säng igen.
Söndag: Masar mig upp. Halva klanen paltar sig till kyrkan. Tänker på kollegan som får jobba själv. Snuter mig en halv miljarder gånger. Hostar. Måste nog snart droga mig lite igen. Herr Minst och Divan är hemma, Herr Minst ety han snorar och Divan ety hon ska iväg och dansa. Lite o-fromt är det... Ska nu droga mig som sagt, samt slänga drivorna med äckliga näsdukar. Urk.
Det var min vecka.

Yrkeskvinnan Dag 14: Vad jag har på mig idag

Va? Igen? Det som är så trist. Well. Pyjamas. Jag är förkyld.
Men okej då:
Randig pyjamas, tjocka sockor och tofflor. Och jag är tveksam till om jag kommer byta om till något mer "påklätt" under dagen.

Yrkeskvinnan Dag 12: Vad jag har i handväskan

Alldeles för mycket, är väl budskapet.
Ungefär det här i vanliga fall:
 • Mobiltelefoner, 2-3 stycken, en per jobb + "min egen"
 • Handsfree till dessa
 • Nycklar, hem, till bilen, till jobben, till kyrkogården/kapellet
 • En slags platt necessär (en sån där som man suposedly ska flytta mellan sina handväskor), innehållandes halstabletter, tuggummi, värktabletter, plåster, gem, pennor, hårsnoddar, mascara (som jag sällan använder), en ynklig liten hårbortse, läppglans...etc etc
 • Kalender, stor och tjock
 • Röd plånbok, tjock och lite svårstängd - fast jag rensar kvitton rätt regelbundet, faktiskt
 • Näsdukspaket
 • Rosenkrans
 • Nån påse med paranötter
 • Ofta en pocketbok av varierande genre och slag
 • Rikskuponger
 • Etc etc etc
Undrar om det här vittnar om någon slags matronakomplex - jag tänker då särskilt på alla nycklarna. Eller så verkar det som om jag vill vara beredd på precis vad som helt hela tiden. Lätt neurotiskt. Jag brukar alltid känna mig lite lätt euforisk, light-headed och nervös de få gånger jag går ut utan handväska...fast då är väl jackfickorna överfulla istället.

Yrkeskvinnan Dag 11: Mina syskon

Jag har 4 syskon. Ett helt, två halva och ett plast.
Nä, det lät trist.
Så här då?
Jag har ett med vilket jag har samtliga föräldrar gemensamt, två med vilka jag har en förälder gemensam och ett där vi inte har några föräldrar gemensamt men våra föräldrar är gifta med varann.
Något ... ordrikt.
Jag har fyra syskon helt enkelt. Tre bröder och en syster.
En helbror, en halvbror, en halvsyster och en bonusbror.

Syskon är bra. Syskon är viktigt.

Det är nån klok mänska som har sagt att det näst största "traumat" (trauma här med någon slags vardagsbetydelse, inte "förlora-en-förälder" eller "nästan-drunkna") för ett barn är att få syskon. Det största är att inte få det.

Jag är väldigt glad åt mina syskon. Och åt mina syskonbarn. Jag har sex stycken. Och då har två av MINA syskon inte en börjat yngla av sig. Det ni.

RSS 2.0