Yrkeskvinnan leker detektiv

Jag sitter på mitt jobb och gräver och gräver i luntor, pärmar, kartotek och däremellan knattrar jag åstad på eniro och google och leter och letar, och kors-kontrollerar gamla adresser och telefonnummer...men lik förbaskat är vissa människor spårlöst försvunna. I alla fall för mig. Är inte det lite läskigt?

Min själs älskade fyller år imorgon. Han ska få fina presenter. Några överaskningar och några självklarheter.

Hm. Jag inte bara leker detektiv. Jag undviker att bokföra också. För jag är inte bara lat, jag är feg också. Bokföring skrämmer mig.

Det är konstigt väder och jag får ont i huvvet.

Igår fastnade jag framför CSI, följt av författarsamtal med Sarah Waters (det var halvintressant) följt av en hemskt deprimerande dokumentär om Familjen, den där sekten ni vet. Sen lyckades jag klämma in ca 10 minuter splittrad Jordan rättsläkare och 5 minuter splittrat Sex and the City, som jag för övrigt har ett mycket komplicerat förhållande till. Jag pendlar mellan att tycka att de är fullblods-IDIOTER, pinsamma och barnsliga, ytliga och halv-onda...till att fnissa mig redlös. Jaja. Min man har in i det längsta hävdat att han vägrar gå på filmen med mig. Dvs, tills jag sa ungefär så här:
"Vi ska gå på Sex and the City och jag ska ha SNYGG och mycket URRINGAD klänning samt högklackat samt vara mejkad till tänderna och sen ska vi på lokal och äta nåt piffigt och dricka drink och om han säger nej till detta kommer jag att GÅ MED NÅGON ANNAN. PREFERABLY EN ANNAN KARL!"
Då gick han med på att gå på bio med mig. Tänk så schangdåbelt. (Jag har ingen aning om hur det stavas.)

...ja, och medan jag glodde på allt detta lät jag för engångsskull bli att knapra på nåt onyttigt - nä, jag satt och sydde på maskin hela tiden. Neurotiskt, jag vet. Jag har fått dille på att sy om alla urväxta flicktröjor till nattlinnen. De blir jättefina och - hör och häpna - flickorna använder dem. Jag är lite stolt faktiskt. Nästa prjekt ska jag försöka att fota från början till slut. Allt för ofta kommer jag på att jag borde dokumentera när jag redan klippt sönder det mest och precis har börjat nåla.

Nä, nu ska jag vara lite ... tuff och modig. Och börja KONTERA...

Det är så otäckt.


Yrkeskvinnan är även faster

Jag vaktar barn idag. Ett som inte är mitt, ett som ÄR mitt och ett barn är så hemskt stort att det absolut inte behöver vaktas. Det är min 12-åring, Divan, som är en klippa i barnvaktarsammanhang. Eftersom jag fortfarande inte får lyfta nånting (egentligen - jag fuskade inte alls första veckorna, nu har jag börjat småfuskaoch får skäll av nämnade Diva) får jag assistans när en blöja ska bytas eller min brorsön Plutten måste upp i barnstolen. Pluttens far hade f ö lämnat låda med risotto till oss, så vi behövde bara värma på den...

*paus - nån slog sig*

Min lill-kille drattade på nästan, men det gick bra.

Jag är trött igen.

Jag är trött på att det är så kaosartat i mitt hem.

Jag är trött på att vi har för mycket saker.

Jag är trött på att jag inte hinner eller hittar tid att sitta vid symaskinen.

Jag har trött på att ha lite för lite pengar...fast det är nog inte så farligt vid närmare eftertanke.

Jag är trött på att behöva handla bröd och inte få baka.

Jag är trött på att inta kunna träna än.

Jag är trött ... jag är trött på fabriiiiken...

   Hemlängtan
text: Dan Andersson

Jag är trött, jag är led på fabriken,
jag vill hem till jordhöljt bo,
till min koja vid Blodstensmyren,
i de gröna gömmenas ro.
Jag vill leva på bröd och vatten,
om endast jag strax får byta
allt gasljus och larm mot natten
där timmarna tysta flyta.

Nä...jag föredrar Milrök fast den där är bra den med.
MILRÖK

Oj oj, nu måste vi leta upp Alfons Åberg som har gått å gömt sig...och folk i min familj letar...inte helt 100.

Yrkeskvinnan älskar DOLLY

Jag har varit mycket förtjust i Dolly Parton sen 10-årsåldern sisådär ungefär. Jag hittade två kassettband i mammas hyllor, dels 9-5-albumetoch dels ett mer läbbigt album med titeln The great pretender tror jag. Eller så här; hon ser rätt läskig ut på det fodralet vad jag minns.

Anyhoo, jag föll pladask och lyssnde i princip sönder kassetterna. Jag har nu beställt en piffig box m Dolly-albumoriginal som jag hoppas ska dimpa ner i brevlådan snart.

Det här var ju då ca 25 år sen och så lyssnade man på Howard Jones och Alphaville (i alla fall i min klass) så att jag hade upptäckt Dolly kanske inte var nåt jag skyltade med till nån större överdrift. 

Idag är Dolly erkänd, godkänd och så gott som varenda kotte men den minsta gnutta trendkänslighet gillar Dolly. Kanske har vi alla gjort det i smyg sen vi var små - vad vet jag.

I alla fall; jag äger två Dolly-filmer, 9-5 som man kan se hur många gånger som helst nästan samt Straight Talk som också är helt suverän. Sen skrev jag ju om Steel Magnolias häromsistens - Dolly är suverän. Den jag nu saknar är The best little Whorehouse in Texas men den är på ingång.

Vadan nu denna långa Dolly-upptakt. Jag vill väl på nåt sätt understryka att Dolly och jag går way back. WAY back. I fredags fick mitt hopplösa stökliv med hantverkare, husvill-het och en havlfärdigt kök äntligen ett välkommet avbrott:

JAG SÅG DOLLY PÅ STADION!!!!
Tillsammans med min syster och hennes väninna. Det var helt fantastiskt och vi pep mest hela tiden. Jag var sen - det är långt till Ågesta - men vi kom ändå i tid. Det kändes som precis hela världen var där. Folk liksom vallfärdade. Medelåldern kändes hög. Det var många med filtar och typ termosar där. Va? SÅ kallt var det väl inte. Det såldes på tok för mycket öl inne på arenan. Det väldigt överförfriskade paret bredvid oss upplevde jag som väldigt orutinerde eftersom det där torde ha förstört upplevelsen. De satt liksom och halsade, rökte, pratade i telefon och betedde sig ... pinsamt. Man måste ju vara på helspänn när det är Dolly.

Otroligt många bra låtar - och som syrran sa, de inledde med Two doors down (som jag förövrigt suttit och värmt upp med på pendeltåget) och det svängde! Dolly hade klistrat strass på allt och hon spelade fiol, munspel, gitarr, banjo, cittra, odefinierbart stränginstrument som såg ut som nåt asiatiskt som jag läst om på musikvetenskapen, piano och whistleflute... och det var rhinestones på i princip allt. Jäklar alltså. 
Dolly är liksom på riktigt. Och jag bara ger mig hän åt att tycka Dolly är bäst i hela världen. När hon sjöng Little Sparrow, som jag inte ens varit så förtjust i förrut, var det bara magiskt.

Under folkvandringen från Stadion sen hörde jag brottstycken av pretto-aktiga samtal av typen "Hon har ju aldrig varit så kontroversiell i Sverige". Och recensionerna i samtliga tidningar var milt positiva men man måste ju liksom hålla nån slags distans. Ja, hähä, vi har ju hört skämten tidigare, mellansnacket är minsann väl inövat, ojoj, vad hon är plastig, hafsade hon inte igenom hittarna lite oengagerat, men ändå, man måste beundra, bla bla bla, men när hon avslutade med Hallo God blev det lite för mycket. Liksom Jag säger bara FEGISAR. De vågar inte ge sig hän. Med Dolly är det liksom ALLT eller inget. Alla människor har yta - Dolly är skenbart bara yta, men med världens största hjärta. På wikipedia står det inte bara sångerska, låtskrivare, affärskvinna, skådespelare, det står "filantrop" också. Just det. Å hörs sen.

Min egen lilla pretto-analys är att jag ändå sörjer att vi aldrig kommer få se en naturligt åldrad Dolly Parton. Hon hade varit otroligt vacker. Would've aged beautifully. Det är jag säker på. Men Dolly är Dolly. Larger than life. Och så pytteliten. En slags magisk märklig blandning av Tingeling och Påven i samma person. Med lite sockervadd ovanpå.

  

Yrkeskvinnan är HUSVILL

Jag har också ett lite överspänt förhållande till versaler just nu - det vet de som msn:ar med mig.

Änyhoo. Jag är husvill. Jag sitter i en liten konstig lägenhetsaktig sak på makens arbetsplats och ... ja, det är inte mitt hem helt enkelt. Det beror på följande:

- Vi har inget kök. Och då menar jag verkligen INGET kök (se där, versalerna igen). Det är bara en mindra balsal, med lortiga väggar, kackig tapet men ett väldigt snyggt nytt golv som jag är mycket förtjust över. Det blev en sån där "nääejj, vi ändrar oss i absolut trettonde timmen på IKEA och maken står beredd att langa upp 11 paket mörk eknånting på vagnen, barnen surar redan över att de inte får åka vagnen mer"...DÅ kommer jag på att näääejjj, det funkar inte med det där mörka, det kommer se ut som ett jordstamapt golv. Vill inte ha! Så vi valde nåt antikbetsat istället. Efter att ha hållt upp en massa prover och betett oss... Jag AVSKYR (och nu är det verkligen befogat m versaler) inredning! Med en passion! URK! Men man bara måste, för annars måste man ha råd att låta nån annan ha smak åt en och sen också implementera denna smak. Jag har varken smak eller pengar, så det blir blod, svett och tårar istället. Och förhoppningsvis så ser det ok ut.  Jag brukar inte inte ha så väldigt bestämda åsikter så jag är oftast nöjd med det mesta...när det gäller inredning alltså.
Jag odlar just nu också uppfattningen att jag är väldigt o-besvärlig för hantverkare att ha å göra med. Det pga att jag a) håller mig ur vägen b) inte har så många kinkiga åsikter om saker och ting c) snabbt ändrar mig om något verkar för besvärligt och d) står på mig om enkla saker som egentligen handlar om tycke och smak...som golvet i köket. Jag ville ha det på tvären, snickaren ville ha det på längden. Det blev på tvären - och det blev SNYGGT.

Förrutom då att köket är tömt så står allt det tömnda precis överallt i hela vardagsrummet. Visserligen i lådor å så, men får gå i labyrint för att kunna komma ut på baksidan av huset. Där det nu f ö finns fin trätrall som inte gör onte i fötterna som jobbiga stenplattorna gjorde. Dessa plattor ligger nu på framsidan och det ser helt fantastiskt ut. Hurra! Och fina parkeringsplatsen för bilen är röd och fin. Fin fin fin. Jag försöker att inte blir alltför materialistisk men det är svårt.


För att raskt byta ämne; hur gör folk? När de bloggar menar jag? Sitter folk och bara knattrar ner saker eller förebereder de och skriver i word först och redigerar och har sig och SEN lägger de upp? Jag får liksom inget grepp. Sen är det  ju lite..."orättvist" eller nåt, att den som redan är känd och etablerad få många läsare till sin blogg genom att kladda på rätt ostrukturerat, medan den som vill bygga nåt utav sitt bloggande måste vara väldigt väldigt skärpt och ordentlig och genomtänkt och övermänskligt smart och klipsk och spirituell och kvick och gu vet allt. Men det är kanske som det ska?


Och så ytterligare en grej. Jag håller på och läser den halvråddigt skrivna men ack så intressanta och tankeväckande "I trygghetsnarkomanernas land" av David Eberhard. Jag verkar ha lyckats missa artiklarna som kom i samband med att boken släpptes. Otroligt intressant är det i alla fall. Allt läsande om trygghetsnarkomani fick mig i alla fall att låta min 12-åring skära av en bit parmesanost till rivning med VASSA kniven. Här ska inte trygghetsknarkas i onödan liksom. Jag har nu lyckats blir trött igen - allt är så förbannat intensivt just nu, men kök och stressad man som har slutspelskägg, fast det har att göra med terminsavslut och fackliga förhandlingar och inte alls med fotboll - så jag ska snart ta ytterliga en tuppis.
Igår jobbade jag en hel liten arbetsdag faktiskt. Det var rätt jobbigt. Sen åt jag nudliar innan jag gick och hämtade nåt så ... blähä-igt som färgprover. På olika nyanser av vitt. Va f*n liksom...

En sista grej. Här kan man höra han David Eberhard prata om sina teser. Intressant och så har en rätt sjyst röst att lyssna på också. Sen får man tycka vad man vill om Timbro förstås.


Yrkeskvinnan har tejp på magen

Nu tejpar jag bara snittet.

Men jag är sjukt trött på att vara klen. Det känns som hela mitt jäkla liv går ut på att dodga klena skov...

Kan det vara så att jag har en felaktig och obalanserad uppfattning om vad som är "klen"...

Jag överväger at börja gå i korsett. Det kanske är bra för både ärret och hållningen??

Jag är korthuggen och lite hormoniell idag.

Ex-bebin blev biten av nån kromosom-mygga igår och hans högra arm har svulnat upp till en falukorv. Han är ett känsligt barn.

RSS 2.0