Yrkeskvinnans 20 år som vuxen

I går fyllde jag år. 38 år. Två år kvar till 40. Det är alltså också 20 år sen jag blev myndig.

I 20 år har jag varit "vuxen" och fattat en drös med egna beslut, t ex att gifta mig vid 21, att starta företag, att avveckla företag, att köpa ett fult gult hus, att skaffa både en och två hundar...

Men för 20 år sen hände också något annat, något stort och viktigt. Det viktigaste i mitt liv faktiskt. Jag döptes.

Den 21 oktober 1991 döptes jag. Efter att ha fått någon form av insikt om att det finns en Gud som älskar mig var det det ända rätta att göra. Det blev det första jag gjorde som myndig person, mitt första vuxna beslut, som jag aldrig någonsin har ångrat.

Är min kyrka den bästa och roligaste? Den finaste och frommaste? Näe. NÄE med eftertryck. Den är riktigt pestig i omgångar. Men jag älskar den på samma sätt som jag älskar min familj, därför att den är livet. Både kyrkan och min familj består av människor, och människor är ju det underbaraste och jobbigaste som finns.

Mitt liv har en mening. Eller tja, flera meningar faktiskt. Att ta hand mina barn, att älska min man, att ta hand om mig själv, att nyttja min hjärna och mina förmågor, att försöka göra någon liten skillnad här på jorden. Men allt detta ryms i det som jag kallar att älska och tjäna Gud. Och det är fantastiskt.

För ett antal år sen var det viktigt för mig att kunna motivera, både för mig själv och andra varför katolska kyrkan hade RÄTT och var RÄTT. I allt, typ. Det är inte lika viktigt längre. Inte för att jag inte tror att det är så, utan för att det finns annat som är viktigare. Kärlek och människor. Kärlek och sanning. Det låter så klyschigt och floskligt men jag kan inte annat än använda just dessa ord. Det bara är så.

Helig AndeFör att övergå till något mer lättsamt; jag lever ju med maken Magnus och igår utspelades följande dialog vid frukostbordet:

(Det kelas.)

Jag: Försöker du spela svåråtkomlig och 'hard to get'?

Han: Njaä, lite kanske.

Jag: Det är ju inte riktigt din paradgren.

Han: Nä.

Jag: Ja, nä, jag försöker ju spela lite förförisk och manipulativ...och det är ju inte riktigt min paradgren heller.

Det är lite så vi har det. Det är rätt sjyst.

Jag fick två böcker igår; dels "Om jag var din hemmafru" (fruktansvärt rolig) som jag fick tips om här Alice och Lotta, plus Tranströmers samlade.

Jag smällde ögonblickligen upp Tranströmer och trots att jag inte är någon utpräglad poesiläsare eller något inbitet Tranströmer-fan så har jag en och annan favvo. Som det här:Och alla frågetecken började sjunga om Guds tillvaro.

Så tyckte han.En musik gjorde sig lös

och gick i yrande snö

med långa steg.

Allting på vandring mot ton C.(Ur "C-dur", från "Den halvfärdiga himlen", 1962)

En liten hälsning till alla som upplever kärlek, nykära eller till ett barn, en vän... och en önskan om kärlek för alla som lever och upplever sig utan.

 Yrkeskvinnan är nostalgisk

Det är mycket åttiotal i min värld just nu. Jag minns mitt sena åttiotal, det där året i Madison Wisconsin, som jag nämnde i inlägget om Earth Abides, jeans av märket Guess, min första halvlyckade permanent, musik på k a s e t t b a n d - jag köpte två stycken med Europe som jag inte ens gillade, men det var ju SVENSKT! 
Så härom kvällen ville äldsta dottern, formerly known as Divan, att vi äntligen skulle se Dirty Dancing. 
Jag såg Dirty Dancing tre gånger bara på bio. Och jag har sett den oräkneliga gånger sen dess. Den hade premiär när jag bodde där i Madison så det var där jag såg den.
Dirty Dancing
Jag köpte även all musik från filmen (ja, på k a s e t t b a n d - två stycken t o m), jag köpte Patric Swayzes singel (VINYL) "She's like the wind" och tyckte det var det mest fantastiska som någonsin skrivits... Nej, nej, jag står för det.

Av någon anledning fastnade jag i köket medan maken och döttrarna började titta på Dirty Dancing. Jag stack då och då in huvudet - "har hon hällt vatten på han idioten än?" - "är Patrick Swayze snygg eller?" - och fick för varje sån kommentar skäll för att jag inte satte mig ner och såg filmen från soffan.

Jag gick tillbaka till köket och fortsatte drälla runt på Facebook. Jag hade hittat något intressant. En gammal klasskamrat. Från Madison Wisconsin. En tjej som jag var halvbra kompis med, fast jag minns henne som rätt manipulativ...eller så var det jag som var överkänslig och hon pratade för mycket min kille, jag minns inte riktigt. (Vill kanske inte riktigt minnas...?)

Men där var hon. Och när jag började leta igenom hennes vänner på FB hittade jag en hel drös till. Som jag skickade iväg vänförfrågningar till. Några har svarat. De lär ju tycka det är lagom kul att hamna hos mig på FB där allt är på svenska. Nåväl.

Om det nu var ödets ironi eller vad det var - jag VET inte - men Dirty Dancing, gamla amerikanska klasskompisar som jag inte haft kontakt med på 20 år... Det blev väldigt mycket på en gång. 

Jag skrev väldigt lite dagbok det året. Det kan jag tycka är synd ibland. Fast jag minns mycket ändå. Det var ett långt år. Ett år som präglat mig väldigt mycket. Och nu slöts kanske nån slags cirkel. Får se om de där gamla kamraterna skriver några rader och inte bara slentrianmässigt klicka på "ja" till att bli vän med mig.
Och jag får väl ta och se om Dirty Dancing med Agnes nån gång rätt snart.

Yrkeskvinnan mitt i natten

Ja, det är nästan mitt i natten faktiskt. Ännu en späckad, trevlig, jobbig, ansträngande, rolig, tröttsam vecka är till ända...eller, nja, arbetsvecka i alla fall. Jag skulle ta det lugnt, var meningen. Det har jag nog inte riktigt gjort, i vart fall inte tillräckligt. Men ryggen har bråkat något så förtvivlat att jag i alla fall traskade hem en kväll när jag egentligen var uppbokad på annat. Duktiga mig.
I går, då var det torsdag och jag skulle jobba kväll. Under förmiddagen försökte jag alltså få lite ordning på min slitna corpus. Jag tränande på fåniga träningsmaskinen samtidigt som jag mimade fånigt till alla fåniga låtar som jag lyssnade på i lilla fåniga mp3-spelaren som satt fastklämd på min arm i lilla fåniga mps-fodralet. Sen stretchade jag och gjorde några armhävningar. Tydligen stretchade jag inte tillräckligt för vänster sida har gjort ont hela dagen idag. Särskilt vänster skinka. Jaja.
Innan jag gav mig i kast med nämnda träning låg jag på spikkudden.
spikkuddeJag har nämligen haft huvudvärk i två veckor. Det är antagligen spänningshuvudvärk men inte destå mindre påfrestande och smärtsamt. Nästan en kvart låg jag där på kudden och blev faktiskt lite mer avslappnade och det gjorde lite mindre ont i pallet.
Medan jag låg där med spikar i bakhuvudet började jag så smått att parafrasera Helige Franciskus för mig själv.
"Var hälsad syster Huvudvärk
Var hälsad broder Spikkudde"
Sen kom jag inte längre. Men jag kände mig ändå väldigt sams med både huvudvärk och spikkudde. Jag vet att det är nån slags larmsignal - ta det lite lugnare, sov lite ordentligare, gå till sjukgymnasten. Och spikkudden, den sticker på massa ställen samtidigt och så rusar det runt blod lite snabbare där i leder och muskler och så släpper den där värken lite grann. Fiffigt.
Hela min stora familj har gått och lagt sig. Själv tog jag mig an disken. Det gör jag inte så ofta men jag tyckte jag borde. Sen tittade jag på samtliga avsnitt av Barn till vilket pris? på svtplay och konstaterade att:
1. Jag gillar Pia Johansson. Skarpt.
2. Jag är välsignad och lyckligt lottad, ity jag har fin man och fyra makalöst fina barn. Och två hundar. Och tak över huvudet och hela faderullan. Tack tack tack, är liksom på plats till skaparen.
3. Jag kan aldrig förstå vissa av resonemangen kring det här med barnlängtan och barnlöshet, av den enkla anledningen att jag aldrig varit där.
4. Lena Andersson skrämmer mig.
5. Katerina Janouch skrämmer mig också fast inte lika mycket.
6. Jag tycker både "barnhatar-lägret" och "barn-är-en-rättighet-lägret" är ute och cyklar.
7. Jag skulle inte bli ledsen om vi fick fler barn, men jag tror inte att det kommer bli så.
********
Här nånstans stannar tankarna upp eftersom det är så väldigt sent. I alla fall för mig. När ska jag ta och bli vuxen? Eller snarare, när ska jag ta och bete mig som en vuxen och sluta inbilla mig att alla andra är mycket vuxnare än jag? Och när ska jag sluta noja över hela den här vuxenhetsprylen överhuvudtaget? Oklart.
Funderar på om jag inte rätt tillfreds ändå. I alla fall just nu. Gäspar, är lite tillfreds... och nu går jag nog och lägger mig.

Yrkeskvinnan tjyvlyssnar

Jag hamnade bredvid en hoper väldigt gapiga tonårstjejer på pendeln i morse. Asjobbiga. Högljudda och intensiva, så där så att man undrar vad de egentligen gick på? Vilka färggranna piller knaprade de till frukost?

Kopiöst med ordväxlingar av typ "å ja ba" i fyra-fem led... Nån som börjar små-waila en för mig okänd låt. De trängs åtta stycken tillsammans på säten för betydligt färre. (Just det är i o f s lite gulligt, kan jag tycka.)
Nån sitter med hörlurarna stadigt fasttryckta i öronen fast samtalet pågår. Alla håller en mobil i handen.
Själv fick jag stå. Med tung ryggsäck. Nåja, det gjorde nu inte så mycket.
Jag ställde mig och läste min Laudes i min egen mobil. Tjejen som sitter närmast mig har svart topluva med bolltofs. Så länge hon lutar sig in mot gemenskapen och hugger in i samtalet med repliker som "men sol-jävel! Har nån en gardin på sig??" är det lugnt. Men med jämna mellan rum sätter hon sig sig ryckigt rakt upp och jag för den där bolltofsen i telefonen.

Nåja. Det må ju vara hänt. Det är inte så mycket toft-knuffandet som stör mig som den ogenerade energinivån. Jag blir alldeles mat av skränandet, av vajandet fram och tillbaka, wailandet, snattrandet... "Meh fan, det är typ bara vi i den här vagnen som har kul!!" gastar nån. "Meh typ, så här, tänk man går bara fram till nånokänd helt random och bara...läääää!" (Här låtsas den unga damen hångla med någon "helt random" rakt ut i luften. Ser rätt märkligt ut...)

Det finns något oroligt i det här snattret. Något jag inte kan sätta fingret på men som inte känns tryggt. Jag undrar om de här småbrudarna (de kan max få i åttan, kanske sjuan) verkligen är VÄNNER. Torkar de tårarna på varann när föräldrarna skiljer sig? Ställer de upp och bär hem läxböcker till varandra? Lyssnar de välvilligt på varandras olyckliga och lyckliga kärlekar?

Jag hoppas det. Jag försöker tänka positivt. De här är ändå flickor som tar plats, som väsnas.

Lite senare på bussen är det ett helt dagis som intagit merparten av sittplatserna. Jag får stå igen. Bakom mig sitter två killar, kanske 11-12 år. De sitter och diskuterar något jag inte uppfattar (jag är rätt upptagen av WordFeud) men snart inser jag att de sitter och jämför vilkor för pojkar och flickor. Jag uppfattar inga detaljer, men plötsligt säger den ena högt: "Meh kolla! Fan var SÖT." 

Vem är söt? Ett av dagisbarnen. Killen reser sig upp och går fram till barnet som sitter i vagnen. Något har tydligen tappats. Han plockar upp vanten, nappen - vad det nu är - och överräcker. Sen går han och sätter sig igen, och återupptar samtalet med sin kompis. Som har följt förloppet, halvstående på sin plats.

Det var lite fint tyckte jag. Som en kollega sa: "De var väl såna killar som inte har några småsyskon." Ja, eller tvärtom. Det är precis det de har. Eller så är det bara killar som tycker att små barn är lite småtrevliga och värda att uppmärksamma. Det gillar jag.


RSS 2.0