Yrkeskvinnan och kärleken

Efter föregående feministiska präktighetsanfall kommer nästa tankegång.

Jag funderade på kärlek.

Kärlek är ju...viktigt. Väl. Det största och allt det där. För mig är kärlek ett så vansinnigt stort koncept. Brett och omfattande. Jag älskar man och barn. Jag älskar mina bröder och min syster. Jag älskar mor och far trots att de är så besvärliga. (Och på det svarar de förhoppningsvis "right back at'cha".) Jag älskar mina vänner. Och allt det där är ju kärlek. Ju. Och så älskar jag Gud.

(Dessa tankar ackompanjeras av maken som spelar "Bereden väg för Herran på pianot...i september?)

Att rangordna är ju inte så bra, men visst är det på olika sätt jag älskar min man, min syster och min goda vän. Förstås. Men det gör mig lite beklämd när det fortfarande är så svårt att komma ifrån den här bisarra föreställningen om att det bara är kärleken till en respektive som kan göra en till en hel och harmonisk människa. Jag ska villigt erkänna att i mitt fall är det en stor hjälp, men kärlek kan ju fortfarande ta sig så många uttryck. (Två paranteser;
1. Maken har övergått till att spela nåt svängigt från Trazan&Banarne och
2. Hela detta kärleksresonemang utgår från kärlek som ... platonisk. Erotik och sex och snusk och sånt, det är en annan deal. Det tar vi en annan gång. KANSKE. Jag är ju trots allt pryd.)

Varför detta kärleks-ältande? Jo, för att även om jag tror mycket på äktenskapet som kall - väldigt katolskt och fromt - så är det på samma sätt som med t ex nunnor; en nunna är inte mer än människa. En gift människa är inte mer än människa. Dvs; bara för att jag har en man betyder det inte att jag inte har dåliga dagar. Att jag inte känner mig ful, korkad och...allmänt ur mitt eget skinn. (Precis som en nunna garanterat har väldigt ofromma dagar och mest tycker att hela den här kloster- och dokprylen är ap-trist och meningslös.) Och det beror inte på att min man slarvar med att ge komplimanger, eller diska, eller natta barn eller vad det nu kan vara... Han är bra på allt sånt. Lik förbaskat kan jag känna mig skräpig. 

Det händer att singlar i min närhet liksom nästan håller det emot mig; dvs "du har knappt någon anledning att klaga på nånting för du har din MAN!!! En BRA man dessutom. Du har ju nån att pussa; alltså har din rätt att känna dig fisig och klaga upphört." Och jag tänker bara i mitt stilla sinne att "kom igen nu". Även om man längtar som en tok efter att leva den där eftersträvansvärda tvåsamheten tror jag man ska försöka vara glad över det som är ens situation här och nu. Jag är - oftast - glad över min, var glad över din. Våga stå för att det kanske ibland rentav är härligt att INTE behöva tvätta 6 personers tvätt, lägga ut 8000kr i månaden på bara MAT från konsum, inte behöva inleda ett smärre projektarbete varje gång man ska gå ut och äta middag eller gå på bio. Kärlek finns där i livet, även utan man/fru och barn.

Det här låter säkert jätteidiotiskt. Staplade självklarheter kanske. Vad jag ute efter är lika banalt det; att vara glad där man är? Hitta kärlek där man är? Man blir inte självförverkligad bara för att man hittar en fru eller en man, om det nu är det man vill. Inte heller blir man automatiskt lycklig om man kan leva helt fri och ledig utan läbbiga ungar och nån tant eller gubbe hemma som ställer krav. Det är nåt annat som krävs. Tror i alla fall jag. Det behövs en strävan efter att hitta sin balans och harmoni precis där man är. Precis i det man gör. Och samtidigt ska man klara av att sträva mot mål och drömmar, utan att glömma sitt nu. Skit-svårt förstås. 

Jag är tok-lycklig över min familj. Över mitt äktenskap, över mina tröttsamma krävande ungar. Men den och det i sig, eller min situation i sig är igen garanti för att jag skutta runt som en liknöjd "färdig" robot. Och jag vill inte få slängt i ansiktet att jag inte har rätt att ha min nojor och mitt depp och trassel, bara för att jag råkar vara lyckligt gift. Det betyder nämligen inte att jag är otacksam, eller att jag inte uppskattar det jag har. Men till syvende och sist är jag ju ensam med min Gud och det är där jag måste hitta mitt värde. Det är där jag måste hitta kärleken. Se att jag är "älskansvärd". Det är där jag måste hitta min klippa. Det som jag vilar på och bärs av.

Vad vi än tror om tvåsamheten - att den är bra och god och viktig eller att den är något samhälleligt pådyvlat som understöds av Harlequin-romaner och dålig tv - så har jag träffat väldigt få människor som rakt ut säger att de aldrig vill leva i en tvåsamhet för att det är så tråkigt, eller instängt eller vad det nu är. Det verkar som nästan alla när den här drömmen om än i smyg, att det ska komma EN person och vara den som gör livet värt att leva jämt jämt jämt. Well. Jag har - mitt tycke - världens bästa man. Och jag är olycklig och grinig ibland i alla fall. Och det är inte hans fel. (Det finns få såpa-repliker som gör mig så illamående som "I am going to make you so happy." Någon annans lycka kan aldrig vara ett livsmål. Inte heller att någon annan ska göra mig lycklig och ha det som livsuppgift.) Det betyder inte att han inte älskar mig. Eller att jag inte älskar honom. För det göra han. Och jag. Varje dag. Det är ju ett verb det där, att älska. Även utan att blanda in sex.

(Parantes; nu har han gått över till att spela Solfeggietto av CPE Bach...)

Som vanligt harvar jag runt runt i mina små resonemang. Om du bara tyckte det här var staplade självklarheter; ok, då får du se det som en kortare rundtur i min skalle, typ "så här tänks det hos mig". Jag tror på tvåsamhet. Men jag tror mer på kärlek. Som något stort och brett och meningen-med-livet.
För vad är kärlek? Kärlek är att ge. Ge tid, omtanke. Inte svårare än så. Och ändå så otroligt svårt.

Nu har han lämnat pianot. Och anser att vi ska åka till landet. Om fem minuter. Stressa mig inte! 


Yrkeskvinnan grunnar på

Grunnar? OK, funderar då.

Jag har en drös saker jag vill tycka till om. Men jag försöker ju lära mig hur man ska blogga bra och "effektivt", så jag försöker hålla mig lite kort.

HIGHSCHOOL MUSICAL
Kanske inte min favorit men mina döttrar älskar den och som den pryda typ jag är uppskattar jag att det är ett sånt totalt minimum av snusk och våld. (Vadå minimum, det är ju ingenting.)
Nu går den ju på Göta Lejon tror jag att det är. Jag satt på bussen igår och såg en sån däringa reklam för Highschool musical och att "kevin Borg ÄR Troy" och allt vad det var. Reklamaffischen bestod av en bild på Troy och Gabriella, ja, alltså Kevin Borg och Caroline Johansson Kuhmunen; typ den här:Min inre feminist började morra. Jag vet, jag vet, det är Disney och unket och bla bla bla... men va f*n liksom. Gabriella tittar smäktande upp på Troy och Troy tittar smäktande ut mot världen. Världen är min, säger hans blick. Du är hela min värld säger hennes. Gaaaaah. Antingen får de väl för farao titta på varandra - vi är varandras hela värld (vilket i o f s är rätt läbbigt det också) eller så får väl båda titta ut mot hela världen och tänka att den är deras ostron eller vad det nu heter. 

Jag har väl blivit lite paranoid i dessa Anna Anka-tider. Visserligen är jag ju konservativ och gammaldags i en drös med sammanhang men det finns gränser. Även för mig. Feminism handlar för mig om att inte förminska mig själv. Däremot är jag beroende av en annan människa väldigt mycket - min man - och en annan människa är väldigt beroende av mig. (Min man alltså.) Vi är beroende av varandra för att kunna hantera vårt gemensamma liv, våra barn, vårt hem. Men de sakerna är inte våra individuella projekt som vi liksom hanterar bredvid varandra med rättviseprotokollet i högsta hugg. Det är vårt, gemensamt och - faktiskt, även om det är ett lite uttjatat och tydligen jätte-osexigt ord - jämställt.

Så det så.

Och nu börjar nämnda man - som blir nojjig av feng shui och spikmattor och yogis och allt möjligt - att högt och ljudligt sjunga "Aquarius". Var är din konsekvens, karl?

Yrkeskvinnan ska snart plåga sig igen

Japp, det är onsdag vilket innebär CORE. Igen. Hua.

I söndags tog jag mig samman och paltade mig ner till gymet igen, för att köra ett styrkepass tänkte jag. Eller kanske Step-passet. Om jag tordes. Jag menar, jag är sjukt koordinerad vilket är svårt att tro med tanke på att jag är en kort och rent av lite satt person (nu kommer jag få skäll av han mannen eftersom han anser att det där är self-bashing, men vad fasen; jag ÄR lite satt). Det var alltså inte själva koordinationsprylen som jag oroade mig för utan orken. Snurrandet. Så jag frågade receptions-damen: "Tror du jag pallar Step-passet??" Hur nu hon skulle veta det. Hon pepp-peppade så där hurtigt som bara människor på F&S kan så jag tänkte att vad f*n. Och så knallade jag in.

Jag grabbade en bräda och ställde mig galet längst bak. Till saken hör att för om åren brukade jag träna aerobics - luuv it - och då ställde jag mig nästan alltid längst fram. Lite så där; "jag är kort och satt och har korta armar och ben och inte världen bästa kondition men jag är tok-koordinerad så move over, alla slanka typer. Här kommer jag!" Dessutom ville jag kunna se vad jag höll på med så att jag verkligen gjorde rätt. Och JA, jag ska erkänna, jag la alldeles för mycket tid på att jämföra och fundera på vad andra höll på med. Ganska dumt, tidsödande och t o m lite destruktivt.
ALLTSÅ ställde jag mig nu längst bak. Mitt för en pelare så jag såg verkligen inte mig själv på hela passet. Och det var ju så otroligt roligt! Tjoho! Världens tempo och en sån där speedad instruktör med mycket vicka på rumpan och mycket bålrullningar och ett sjusärdeles broadway-complex som vi alla skulle delta i. Skitroligt! Och jag tog det så lugnt som jag kunde. Jag tänkte att jag måste orka hela passet, vilket innebär att jag tar i så mycket som jag ids. Sen började det ju snurras och skuttas och olika håll och vändas bak och fram och spegelvänt och allt sånt...jättejobbigt och jätteroligt och jag hängde med precis hela tiden fast det var första gången. 

Senast jag var med på ett aerobics pass fick jag gå ut eftersom jag blev så otroligt yr i huvudet av allt snurrande och jag tänkte att det är pinsamt att svimma och det är taskigt att braka rätt in i grannen bredvid. Sen blev jag ju sjuk på riktigt.

Nedvarvningen i söndags var till Mack the Knife så nu har jag gått och nynnat på den i flera dar. När jag kom hem igen, svettig som en gnu och sjukt speedad jag med, hoppade jag in i duschen galandes:

Und der Haifisch, der hat Zähne
Und die trägt er im Gesicht
Und MacHeath, der hat ein Messer
Doch das Messer sieht man nicht

OOOOh, jag älskar Lotte Lenya.

MACKIE MESSER

Sen kan det ju vara lite mer Frank Sinatra om man nu tycker det är roligt. 

Well. Sen lugnade jag ju ner mig. Och idag är det som sagt core igen. Hu så jobbigt. 
Men det är ju bara att bita ihop. Det är ju musklerna man vill åt. 


Yrkeskvinnan mitt i papperskaoset

Jag sitter i kö till skatteverket för att förhöra mig om herr X lever eller inte. Det är lite oklart nämligen. Jag måste också ta reda på om det finns fler än en herr X.

Mitt skrivbord är en grotesk röra av kartotekskort, pärmar, arkivmappar, pennor, post-i-lappar, bokföringsmappar..etc etc etc. Usch.

Oj. Nu blev det min tur.

Jaha. Herr X lever inte.

Det är lite dystert att sitta och hålla reda på huruvida folk lever eller ej. Men vad göra.

Jag funderade återigen på det där med yrkesidentitet. Huruvida man ÄR sitt jobb eller ej? En god vän som är sjuksköterska sa att hon kan uppleva att hon representerar en kår - på gott och på ont. Min man säger att han verkligen inte ÄR vare sig ekonom eller rektor. Han bara jobbar som det. Oklart om han upplever att han representerar rektors-kåren om det nu finns en sån. Han ÄR däremot just min man - trevligt - sina barns far. Vilket visserligen innebär en massa jobb men ändå är en vesäntlig del av vad han är.

Jahaja. Och vad är då jag? Administratör - HU så trist. Det vill jag verkligen inte vara, det jobbar jag bara som.

Jag har jobbat som/försörjt mig på/haft kul som/tjänat en slant som:
-entreprenör...eller snarare entreprenör-wannabe; man kan inte få allt...
-tradera-veteran
-hobby-journalist
-kyrkogårdsadministratör
-tilltufsad chef
-lärare med talang men utan behörighet
-butiksbiträde

Typ min knäck i en snabb sammanfattning. Det är ju både flexibelt och trevligt att kunna mycket och ha gjort mycket men ibland också lite så där...vilset. Jag känner mig lite trött och borttappad för att jag just inte tillhör nån kår eller kan kalla mig "rörmokare" eller "revisor" eller "kallskäna" eller "förskoleläare"... 

Jag får ta och skaffa mig ett snitsig visitkort att sätta mitt namn och en snajdig titel på så känns det kanske ltie bättre.

Såg en kursare från för som blitt befodrad till VD. DET är nåt att ha på visitkortet, är det inte? Jag är grymt impad. Och lite avis - vad annars.

Nä, nu ska registret upp i 100 gravar, annars får jag ingen lunch.
Sen ska jag bokföra. Om jag törs. 

Yrkeskvinnan larmar och gör sig till

...vid middagsbordet.

Det är en allmänt halvhysterisk stämning båder före, under och efter middagen.

Humlan och jag har varit och tränat mot alla odds (hon är lat och jag är spröd...eller är det tvärtom). Humlan fick därefter ställa sig och vispa pannkakssmet. Maken glömde att ta av sig sina nya pondus-brillor och vi vill inte ha en pondus-pappa vid bordet. Han får gå och byta. Humlan inleder middagen med att bli arg över att jag är arg på att hon för två veckor sen slarvade bort en bikinidel på badhuset och den här veckan slarvade bort ett par simglasögon på samma badhus.

-HÅLL ORDNING PÅ DINA SAKER, gastar jag.

Humlan surar. En diskussion om huruvida Killen tittat under vattnet när HAN var på badhuset idag utbryter. Han är röd i ögonen nämligen. Simglasögonen är ju borta. Humlan bidrar med en bisarr anektdot om fattiga barn någonstans i världen som har speciella ögon för att kunna se bättre under vattnet. Jag fattar ingenting och det säger jag. Hennes syskon kommer till undsättning och fyller i en mängd detaljer. Jag fattar fortfarande ingenting. Humlan blir sur igen. Sen åker hennes beryktade polismössa på och hon tillrättavisar sina bröder i tur och ordning för att de tar för mycket ananas ur morotssalladen.

-MEN SLUTA PETA I MATEN MED HÄNDERNA, gastar jag åt Killen. DU KOMMER TORKA AV DIG PÅ DUKEN, TRÖJAN ELLER BYXORNA OCH JAG KOMMER BLI VÄLDIGT ARG VILKET DET ÄN BLIR.

Killen säger "jajaja".

Ny diskussion utbryter. Vem är bäst - Johan Glans eller Björn Gustafsson? Divan och jag är för Johan Glans, killarna och Humlan håller på Björn Gustafsson. Maken håller sig neutral. Vild ordväxling utbryter. 

- MEN SKÄR DIN MAT!!! SLUTA BIT AV! gastar jag, fortfarande åt killen.

- Jajaja, säger Killen.

Divan vill berätta vad hon gör i slöjden.

-JAG VILL INTE HÖRA! gastar jag. 

- Men...det är religiöst, säger Divan ynkligt. Maken och jag bryter ihop. Vi gör en kollektiv imitation av hur man är när man är väldigt FROM. Sen garvar vi oss sanslösa igen.

Divan fnissar. Sen följer en lång utläggning om nåt slöjd-igt, det är nåt med kors, trä, broderier ... etc etc. Jag har svårt att hänga med.

- MEN FÖR HÖGE FARAO!!! TA NER ARMBÅGARNA! SKÄÄÄÄÄÄÄÄÄR!!!

Jag bankar i bordet och vevar med armarna. Hunden smiter besvärad ut ur köket. Killen himlar sig.

-JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR HAN ÄR SÅ DRAMAAATISK! gastar jag. VAR KAN HAN HA FÅTT DET IFRÅN???

-DIG! gastar alla syskonen i kör.

Jaha. Jag är tyst en stund.

-Men SNÄLLA... MÅSTE du hålla kniven i nittigradersvinkel utifrån talriken så där? Det är klart att det inte går att skära då!

Killen himlar sig igen.

-Det går inte att skära alls, muttrar han.

Sen bryter Killen ihop. Han döljer sina ögonen i handen. 
-Killen är ledsen, säger Humlan oroligt. 

Killen har stora tårar i ögonen fast han understryker ansträngt att det han absolut inte gråter. 
-Det är bara vatten, säger han sammanbitet.

Ny diskussion: är tårar salta eller söta? Humlan påstår att det smakar sött. 

Jag tröstar Killen. Jag ber om ursäkt för att jag väsnas så hemskt och för att jag bråkar så mycket med honom.

Medan jag börjar fippla med datorn hör jag brottstycken av ytterligare en diskussion. Om oljor.
-Jamen, säger Humlan, om fiskleverolja är nermalda fiskar borde ju barnolja vara nermalda barn...

VA?

Jag måste ha missat nåt.

Herr Minst har mest suttit och flinat borta på sin bordskant. Han dråsade ner ur ett träd på dag...förlåt, förskolan och fick hämtas tidigt. Han ynkade och pynkade enligt konstens alla regler ända tills han låg nerbäddad i soffan och fick ser fyra avsnitt av Dr Snuggles. 

Sen kelade han med hunden och meddelade (för vilken gång i ordningen) att det är tur att vi skaffade en tax "eftersom de har så flaxiga kraftfulla öron".

Köket ser ut som ett slagfält. Alla har gått härifrån. Jag överväger min vana trogen att smita från disken. Jag diskar MYCKET sällan här hemma. Det beror på att jag gör all tvätt. Jag är ursäktad. 


Yrkeskvinnan läser skräp och blir arg

Det finns få saker som gör mig så grinig som illa skrivna böcker. Det är helt i klass med dåliga filmer och dåliga viner. (Det där lät snobbigt bortom rim och reson - må så vara.) Jag har precis läst klart "Mia - sanningen om gömda". Och jag ska försöka göra några korta iaktagelser.

Jag köper Monica Antonssons research och indignation i sak...eller vad man ska säga. Det är klart att det är fullständigt åt helsike att en person som Mia Eriksson med ett så pass märkligt förhållande till sanningen och verkligenheten har kostat svenska samhället så mycket pengar som hon har gjort. Att hon har tillåtits behandla sina barn och andra människor i sitt liv så illa som hon har gjort. Lika mycket år helsike är det att vuxna människor pucklar på varandra, som Mia ex bevisligen har gjort. Och det är åt helsike att bedra och gå bakom ryggen som det verkar som både Mia och hennes ex har gjort. Och som vanligt är det mest synd om ungarna som är helt oskyldiga och som antaligen farit mest illa genom hela soppan. Fy fan.

Jag får spader på Monica Antonssons språkbehandling och struktur. Hela boken är en enda lång text-massa som delas upp till synes godtyckligt med spattiga hopp i tid och rum. Det är en enda lång...drapa. Det brister i struktur. Det brister i logik. Och ska man nu kritsera någon annans text för just brist på logik, struktur och sanningsanspråk, då är det rätt bra om man själv är ordentligt strukturerad och logisk. Jag får en känsla av att hon drivits av en dead line eller kanske av att "vissa saker är så pass viktiga att få skrivna/gjorda att det är värt att det blir gjort lite halvtaskigt"...ungefär. Lite "don't do it well, get it done". Well, den här boken hade vunnit otroligt mycket på att vara lite mer well och lite mindre done. Hafsverk, det är vad jag tycker den är. Sen är det gräsligt och upprörande innehållsmässigt men eftersom det är så rörigt är man bara marginellt klokare efter att ha läst den. Det blir liksom oundvikligt att inte ifrågasätta även Antonsson bok när den är så galet spretig.

Jag ska erkänna; jag har inte läst Gömda och har väl inga galopperande planer på att göra det. Framförallt tänker jag ALDRIG köpa bokeländet - ska jag läsa den kommer jag låna den på bibliotek. Med stora solglasögon på och stor slokhatt. Haha. Nämen, allvaligt; jag kan bara inte sponsra Mia Erikssons liv med så mycket som en krona. Det går inte. Om så bara en bråkdel av Monica Antonssons bok stämmer så är det för mycket....

Jag har tappat i stort sett all respekt jag nånsin haft för Liza Marklund. Jag har tyckt hon skriver driven underhållande kvällstidningsprosa i sin deckare; jag har läst nästan alla med samma behållning som ett sjyst CSI-avsnitt. Och det är väl helt ok. Jag har tyckt att hennes engagemang för misshandlade kvinnor och utsatta barn är beundransvärt. Jag läste "Det finns en särskilt plats i helvetet..." med stor behållning. Jag har tänkt att hon är lite lite läskig också. Det är skrämmande med folk - kanske särskilt kvinnor - med mycket makt och mycket pengar. Som dessutom är socialt orädda och säger vad de tycker, nästan helt ohämmat. Som säger saker som "jag har inget intresse av lycka"... (Jag tror mig minnas att hon sa så i en intervju. Det gjorde mig lite rädd. Om man inte söker lycka - vad söker man då? Mer makt? Förändring till vilket pris som helst?)

Jag har undrat om kvinnan har någon som helst humor. Humorlösa människor är nämligen bland det otäckaste jag vet.

Nu vet jag verkligen inte vad jag tycker längre. Den långa, tjusiga norrländska amazonen med skarp penna och tunga, med alla sina fastigheter och millioner... hjälp. Ve den som kommer i hennes väg. Hela soppan med förelagan till "Paradiset" ger en kalla kårar. Eftersom jag inte vet om det är mentalt hälsosamt för mig att läsa ytterligare en kackigt skriven journalist-bok avvaktar jag med att läsa "Vingklippt - sanningen om Paradiset" av Elisabeth Hermon. Den var dessutom slut på AdLibris; tur för mig.

Det är nåt som stinker i förlags-Sverige tror jag. Jag har lite samma känsla som när jag läste I trygghets-narkomanernas land (David Eberhard ni vet). Sjukt intressant (no pun intended) och viktigt men VAR fanns redaktören på förlaget som gav ut eländet? Vilken ostrukturerad soppa den boken var!! Och då blir man ju ledsen, jag menar, när innehållet är så pass viktigt och relevant och engagerande, då vill i alla fall jag läsa något som är genomarbetat, strukturerat och redigerat. Faktiskt. 

Var är alla duktiga redaktörer? Hallå? Gör ert jobb, dammit. Förlag; sluta ge ut spatt-spretiga böcker som borde tröskats om åtminstone tre varv till innan de gått i tryck. 

Som det är nu tittar jag misstänksamt på varje volym jag planerar att läsa. "Will you be worthy?" tänker jag. Är du värd min tid? Mina hjärncellers arbete? Va? Det får du baske mig se till att vara. Mitt liv är för kort och jag blir grinigare för vart år som går. Jag vill inte slösa bort pengar, tid och tankekraft på skräp.

För att avsluta något ljusare; läsa Scarlett Thomas. Både PopCo och The End of Mr Y var riktiga höjdare. Riktiga litterära pärlor. Jag går och suktar på Dead end som hon också skrivit, men jag har inte vågat börja än. Jag är väl lite rädd att hon inte ska leva upp till mina förväntningar en gång till. Eller att den ska var så sjukt bra att jag blir halvdeprimerad när den är slut. 

Att läsa är en av de saker som gör oss till människor på rikigt. Är det så?


 


Yrkeskvinnan, blodfattig och trött

Jag skulle ha gått och tränat, men det gick inte. Mina ben var wobbliga och det tog dubbelt så lång tid som det brukar att gå en runda med hunden... Skit också.

Jaja.

Jag - och halva världen med mig - har tydligen inte heller kunnat låta bli att titta på de svenska hollywoodfruarna...
Jag är helt...flabbergasted. Jag förstår mycket lite. Det är som när man inte kan låta bli att titta på nånting fast det är jätteotäckt. Vad är det dom säger, amerikanerna; "it's like that carwreck when you can't help but watch..." eller nåt.
Hu. Vilka liv. Vilka mängder blonderat hår. Vilka plågsamma svenska dialekter. Vilken otäck människosyn. I alla fall hon, ankan. Hjälp. Att på bred malmöitisk skånska bräka att "doåm är ingenting" om andra människor, eller om vad andra tjänar ("detäor inga pengaar; det är vaod jaog lägguurr pöo mäjk app pöo en möonad") - vad fan liksom...
Och jag försöker rannsaka mig för att se om det är så att jag avundas nånting av det där. Men det är precis tomt. Näe, jag avundas dom ingenting. Nada. Jag föredrar mitt muggiga radhus anytime, att ha lite hull, att hänga med min karl och inte behöva dela honom med "hysteriska fans", att inte släpa runt på diamater som är mer värda än tio stycken radhus som mitt... Tappar man inte perspektiv då? Antagligen. Så; näe tack.
Sen var jag ju lite lite svag för hon fyrabarnsmamman - jag identifierar mig väl lite - men lite hurrrgh var det ändå att höra henne säga, sävligt och dant att "jag ställer höga krav på mig själv att det ska vara tåpp nåttch". Hähä. Eller när hon sa "nu måste jag tänka väldigt snabbt" och det tog typ en halv minut att kläcka ur sig den meningen.. Cheesus. Men hon var ju lite söt i alla fall. Jag ska också börja klä upp mig till allt. Jag ska också blondera mig bortom rim och reson. Jag ska byta om när jag går in i tvättstugan, klä upp mig när jag ska till konsum... eller nä, det ska jag inte.

Ovanpå min pinsamma konsumtion av tv3-program (måste skärpa mig där, jag har ju nån slags image att uppehålla tror jag) så  håller jag på och läser "Mia - sanningen om gömda". Rätt intressant; det här med sanning är ju alltid spännande tycker jag. Men; det plågar mig lite att Monica Antonssons text är så pass spretig och flöjtig. Att hon av nån obegriplig anledning skrivit den i berättelseform själv och dessutom knökat den full med direkt ointressanta detaljer. Som t ex att hon har två goda vänner som alltid ställer upp och diskar när de har haft fest. Vad farao har det att göra med journalistiskt grävande eller det stora avslöjandet att göra? Ingenting. Eller att hon envisas med att ställa en drös ledande frågor rakt ut i luften i tid och otid. Som till sist bara framstår som spekulerande.
Nåväl. Jag ska plåga mig igenom resten och så ska jag se om jag hittar några recensioner från när den kom ut. Jag minns att omdömena var så där halv-nådiga.

Jag är så galet trött. Det är hårt att vara kvinna.

Yrkeskvinnans hormoner spelar henne spratt

Jag har varit något så innibaljan ilsken, frustrerad och generally pissed off hela veckan attjag började överväga ... jag vet inte, att gå under jorden... Men, det var ju hormonerna som levde rövare, det borde jag kunnat räkna ut. Tss...

Anyhoo; jag motade dom i grind genom att jogga och promenera i skogen igår och idag var jag på - håll i er - GYMET. Igen. Ja, jäklar. Jag kommer blir stark, om Gud vill och skorna och motivationen håller.  I sig. Ni fattar.

Jag har ett par ambitioner den här kommande veckan. Det handlar om följande:
1. Hålla mig i skinnet - irritations-wise i förhållande till mitt jobb.
2. Fösöka komma lite ikapp med den förtvivlande bokföringen.
3. Träna på onsdag och torsdag.
4. Köpa en massa presenter till små människor som jag känner. De fyller år och döps och allt vad det är till helgen.
5. Inte bli sjuk.
6. På fullaste allvar överväga att bli nykterist. Till en så 97% i alla fall. Jag menar, man vill ju fortfarande kunna ta sig ett glas champagne när man firar nåt, typ nyår, eller bröllopsdag eller nåt litet nyfött barn eller så, eller ett glas rödtjut när angsten blir en övermäktig... Men det här med alkohol alltså... Det är lite överskattat. För att inte säga mycket. Jag tänkte satsa på lite tränings-fixering istället. Det känns mer hälsosamt på nåt sätt.

Och så ska jag virka lite också. Bli klar med en liten liten filt hade jag tänkt.


Jag hörde just mig själv på radio. Min syster hade beställt en kryptisk pik-väckning via sina kontakter på Morgonpasset helg i P3 förra söndagen. Inte svarade jag i telefon; jag var ju ute med hunden. Men, jag blev uppringd och fick förklara mig i efterhand. Det var lite lattjo. *hi*

Det tog mig nästan en timma att hitta inslaget, mest för att jag först inte insåg att jag satt och lyssnade på lördagens program. Så går det när man är ouppmärksam.

Här finns det.

Jojo...

Det har varit dags att gå och lägga sig jättelänge nu. Så nu gör jag det.

Yrkeskvinnans sjuka familj

Ja, det är två sjuka barn och en sjuk man hemma.
Maken har varit sjuk och hemma hela veckan. Sen att han sitter klistrad vid sin dator i alla fall och svarar i telefon fast han låter som Eartha Kitt i slow mo; det får stå för honom.
Humlan hostar och rosslar och har lite feber, Killen har rassel i rören han med. Och JA, jag har handsprit i handväskan. Inte för att jag använder den men i alla fall.

Jag tror inte vi har svininfluensa. Men vad vet jag...

Yrkeskvinnans funderingar x 3

1. Mega-fascination på pendeltåget. Tjej, ca 14-17 sitter och sminkar sig. Bara det tycker jag är lite imponerande. Alldeles för mycket underlagskräm - f'låt, faondejjtjön - och puder redan innan hon börjar peta med kajalpennan. Sen mascara. Då ringer hennes mobil. Hon försöker öppna telefonen medan hon nästan trasslar in borsten i håret. Ändrar sig, byter hand på mascaran, klämmer in luren mellan örat och axeln och försätter lägga på mascara. "Heeej! Sitter på tåget och sminkar mig..." Jag får ont i hela ryggen bara av att titta på. Lite impade - mycket lite - men mest fascinerad över vad unga kvinnor är beredda att uthärda för att lägga mejk. Måla på sig sina nyllen. Eller vad det nu är de gör.

2. Kliver av tåget. Det är två trappor ner från perrongen. Alla tar den högra. En kvinna överväger att ta den vänstra. Men det är ju tomt. Hon tvekar.  Hon ändrar sig och väljer att trängas med alla andra till höger. Va? Jag tar den vänstra tillsammans med några andra våghalsar och känner mig ... radikal.

3. Kvinna kliver på min buss. Långt rödtonat hår som är mörkbrunt inunder. Ljusa uppvikta jeans. ROSA converse. Handväska som är täckt av tygblommor eller om det är runda rosetter. Knall-ROSA hårklämma som sitter fast på väskan. Hon pratar intensivt i sin handsfree och verkar mycket förvirrad, stressad - antagligen är hon sen till något. Hela uppenbarelsen andas femton-åring. Hon har t o m rosa skärp. Men så vänder hon sig åt mitt håll. Hon har rosa-lila läppstift. Och är minst 45. Minst. Det ser...annorlunda ut. Och jag funderar på om man måste klä sig som en femtonåring när man är 45 minst. Å andra sidan, måste man klä sig som sin ålder bara-för-att? Vet ej...

Det var dagens observationer - alla gjorda före klockan nio på morgonen. Nu väntar hårt arbete. Kyrkogården - kom an bara.

RSS 2.0