Yrkeskvinnan och teknikens under

Det är ju helt otroligt. Det försvann ett "viktigt" meddelande för nån timme sen mellan Gnosjö och Värnamo. Jag var det igen. Marabous smarrigaste mörka choklad, den med citron och ingefära, har ni prövat den? Jag har hittat den i Kungens kurva och Borås och det duger ju inte. Så köp och pröva om ni ser den. Jag är så orolig att den ska försvinna. Och det är så pinsamt att hamstra. Snart är jag i Lund.

Yrkeskvinnan mellan Alvastra och Lund

Blogga från mobilen=svårt och ansträngande. Men jag prövar.

Yrkeskvinnan reser bort

Ja, det är ust vad jag gör det. Total yrkeskvinnetystnad i hela fyra dagar. Nåja. Sånt har ju hänt förr.

Jag ska inte ge mig in i barn-som-val-och-det-lämpliga/olämpliga-i-det igen. Inte i dag i alla fall. Men låt mig säga som så. Jag är lite bekymrad.

Nåväl.

Annika Norlin var på första sidan i DNs kulturdel idag. Det är ett omen. Jag måste få massor med Hello Saferide och Säkert! i fulsedagspräsänt. Eller hur?
För att inte detta ska tappas bört - det är mindre än en månad tills jag fyller halv-70 - så skriver jag ner min önskelista här:

1. Allt med Säkert! och Hallo Saferide.
2. Åttonde säsongen av That 70's Show
3. Tredje säsongen av Medium.
4. Alla Ms Marple från 80-talet, de med Joan Hicks. De är bäst.
5. Ett tennistracket.
6. Tennisbollar.
7. Hårspännen.
8. Presentkort i lämplig klädesaffär för inköpande av svarta jeans.
9. "Varför just kristen?" av Timothy Radcliffe, OP. Alternativt samma bok fast på engelska. (What's the Point of Being Christian?) Detta om jag kan hålla mig från att köpa den själv.

Ja, nåt sånt. Och enda anledningen till att den ligger här är att jag annars glömmer bort den. Och jag kom ihåg precis just nu att jag borde skriva ner vad jag önskar mig. Så då fick det bli här.

Vad mer?

Jag packar. Och försöker tämja tvättmonstret lite lagom innan jag utelämnar min familj åt dess uppslukande, förtärande kraft.
Eh ja.

Hehehe, vet ni vad jag lästa i Mitti Min förort idag? Det var en liten bröllopsannons från 080808 då tydligen ovanligt många människor fick för sig att gänga sig. Paret hade skrivit nåt om att det var "evighetens dag" och var det nu var och sen stod det så här: (jag hoppas jag citerar korrekt - jag höll på att garva ihjäl mig nämligen)

"Brudens hand överlämnades av brudgummens son".

Va? På ett silverfat eller? Låter inte det oerhört äckligt och ganska makabert? Jag överväger starkt att klippa ur och skicka till DNs Namn och Nytt. De brukar gilla sånt. Bara de plockar bort brudparets namn...de kanske inte har nån humor?

(Och jag fick behärska mig oerhört, när jag hade skrattat färdigt vill säga, för att inte fara ut i översittaruttalanden och elitistiska fördomar om folks taskiga språkbruk. Jag får helt enkelt hålla mig till att det är...väldigt roligt.)

Bon voyaga på mig.

Yrkeskvinnans nya idol

Jag är så hopplöst efter. Men det får nog helt enkelt vara så.

Jag TROR att jag har nämnt att jag knarkar Sommar i P1. Igår lyssnade jag på Amelia Adamo som jag tycker är lite små-cool och sen på Annika Norlin. Jag hade väldigt lite koll på Annika Norlin tills jag la ihop ett och ett och insåg att det var hennes video syrran hade lagt upp på sin blogg (Anna-otroligt bra) och det var hennes namn vi trasslade fram i korsordet för några veckor sen (jag tror temat var svenska pop-undret och vi har numera dålig koll på det, JA), samt även Hello Saferide som jag bara fick fram eftersom jag löste allt runtomkring och SEN klurade ut att "jaha, Hello Saferide, jomen det namnet känner jag igen...tror jag".

Jag är kär i Annika Norlin nu.

Jag lyssnar på hennes stillsamma reflekterande och otroligt sympatiska norrländska (jämt-ska? männskan är ju dock från Östersund) och inser att det är och förblir en väldigt vacker dialekt. (Alltså måste man vara destå mer uppmärksam på VAD männskan säger. Gäller alla med vacker dialekt. Typ Mark Levengood eller Tina Nordström. En bekant sa upprört, och i lätt affekt ska tilläggas: "Lyssna på VAD Mark Levengood säger!! Han är OND!!!". Nåja.)

Jag lyssnar på henne när hon pratar om sitt förhållande till sin musik och jag inser att näe, så där har jag aldrig känt. Musik var för mig ytterligare nån form av prestation (jag är faktiskt musikaliskt, sjunger rent och prydligt med halvskolad röst...och sen är det inte så mycket mer med det), det var bara ytterligare ett sammanghang där man kunde får bekräftelse och så... Nä, det gör ingen bra artist. Så mina popstjärne, sångerskedrömmar hamnade på hyllan för GANSKA så länge sen, efter det att min bror och jag skickat in en HISKELIG låt till melodifestivalen. Och NEJ, den kommer ni aldrig få höra. Men det är alltid intressant att få nya perspektiv. 

Jag tror jag blev kär när hon sa något om att folk frågar henne varför hon nu är journalist och musiker om hon tycker så illa om att stå på scen och är så blyg. Hennes svar på detta är att varför är det bara utåtriktade människor som jag få göra musik och stå på scen? Då var vi hemma. Helt fantastiskt.

Det enda som gör mig lite bekymrad igen är det här med...ja, vad? Hennes sommarprogram var (supposedly) inspelat på ett tåg på väg hem till Östersund "och mamma och pappa". Jättegulligt. Eller? Innan jag låter familje-fascistoid och helt knäpp så måste jag förklara att jag alltid blir lite nervös av folk som gör det här med barn till för mycket ett val. Ett val i klass med "ska jag ha en grön eller en blå soffa?" eller "ska jag blir brandman eller doktor?" Jag tror inte att det är så bra. Nu ser världen ut så, att det är ett val i väldigt väldigt stor utsträckning. Och det är bra på vissa sätt och väldigt bekymrande på andra. I min bok i alla fall.
Hon har tydligen sagt i en intervju (som syrran citerade) något om det här barn, nåt i stil med..nä, nu hämtar jag det exakta citatet så att det inte blir fel.

"Å, vad fin, vad kul det skulle vara med barn. Å, nu gråter den, nu vill jag hellre ha en macka."

Det är ju väldigt kul. På ett sätt. Jag menar, jag fnissar också. Men det gör mig också bekymrad som sagt. Missförstå mig rätt, folk gör som de vill och jag menar inte att alla ska känna likadant inför det här med barn-skaffandet...på det där sättet att man blir stjärn- och tårögd och pratar om "det-största-i-livet" och sånt. Kan inte ungar bara få bara lite självklara? Måste de planeras och "skaffas" in absurdum?
Så när Annika Norlin är på väg hem till mamma och pappa, som den 31-åriga kvinna hon trots allt är, då hör jag också ett budskap där. Nämligen: "Jag vill inte vara vuxen. Inte fullt ut. Jag vill kunna fortsätta att åka hem till mamma och pappa. Jag vill fortsätta ha kille. Inte man, hu så hemskt. Kille."

Nej, jag är inte norm. Det vet jag. Men jag vet att jag, trots att jag är knäpp, bräcklig, svag och en morsa med pinsamt dåligt tålamod, så vet jag att jag är vuxen. Jag gillar att vara vuxen. Jag vill vara det fullt ut. På ett äkta, sant och riktigt sätt, inte ett ytligt "hela-mitt-hem-matchar-jag-fönar-håret-varje-dag-och-bär-ofta-dräkt"-vuxen. Hör jag fel? Annika Norlin kanske visst vill vara vuxen? Hon kanske är mycket vuxnare än jag?

När man har en passion, när man är konstnär, musiker, då verkar det som att det går före allting. Är det givet? Det kanske är nödvändigt? Jag inbillar mig att historien är full av konstnärer och musiker som försummar sina barn och familjer...kanske ska de då inte ha barn och familjer? Kanske är det bättre om det har kille. Eller tjej.

Jaja. Jag kan ju filosofera all I want. Jag bara önskar barn kunde få vara människor, de också. Och inte bara nåt man "kanske" vill ha. Skaffa. Nån gång. Eller nä förresten, jag vill nog hellre ha en bil eller resa till Nya Zeeland. Hur skulle jag ta det om någon, typ mina föräldrar sa så och syftade på mig? "Lisa? Nä, jag vill nog hellre ha en macka..."

Samtidigt; vill man nu väldigt gärna resa till Australien så är det ju inte helt enkelt om man har barn. Eller vart fall klart mer komplicerat och bökigt.

Eller så har jag missat en stillsam ironi eller nåt hos Annika Norlin. Och hur det än är så känner jag ju inte henne så jag lämnar ämnet (för den här gången) och fortsätter att gilla hennes musik. Och önska mig ALLT av Hello Saferide och Säkert! i födelsedagspresent.

Här hade jag tänkte skriva lite mer om det här med ny musik, men då blir inlägget för långt så jag låter bli.

Jag bara nämner att jag satt på pendeln och klurade på det här som finns nedskrivet här ovan. Och jag insåg att jag måste snabbt anteckna några stödord, annars glömmer jag allt när jag kommer fram till en dator. Det enda jag hittade var remissen till psykiatern...och en orange penna. Jag vek den snabbt så att ingen skulle se att det var en remiss till en psykiater - hallå, det kanske man inte vill skylta med. Sen kladdade jag ner oranga stödord för glatta livet...


Yrkeskvinnan tar farväl

Jag ägnar mig just i detta nu åt att tömma mitt kontor. Det där låtsas/gratis/vi-som-skulle-förändra-världen-nähä-det-gick-visst-inte-kontoret. Jag hämtade ju mitt resterande blöjlager härom veckan och nu sitter jag här och konstaterar att hyllorna är så gott som tomma - jag lämnar med flit kvar en fjantig broschyr där Swebank lovar guld och gröna skogar (LIERS!!)  samt våren (2008...) s program på Kulturhuset. I Ytterjärna. Arrat av antroposofiska sällskapet. Och nej, jag har ingen aning om vad det gör här på mitt kontor.

I alla fall.

Vi lyckades glömma tre tomma plastlådor som någon av mina giriga korridorskamrater genast uttryckte sin önskan om att få lägga vantarna på. Nähädu, den gubben gick inte.

Nu står en av dessa lådor på skrivbordet och en står på..i, det är en fåtölj-ig sak...jag vet inte, i alla fall, den står i/på fåtöljstolen. De är fulla med de pärmar och papper jag inte fick med mig sist. Samt en häftapparat, en ask blyertspennor, tre tepåsar (grönt), ett sudokuspel i trä (va?), en mycket kompakt luftmadrass samt en nöd-deo och två pennmuggar. Jag känner mig som något ur en film när jag stoppar ner allt i lådorna. Det är lite som när någon får sparken i en amerikansk rulle av mindre djupt slag. Då stoppar de alltid ner det där de ska ha med sig i en kartong - en ganska fjuttigt liten brukar det vara kartong tycker jag, och går.
"You're fired. Clear out your desk RIGHT NOW." Typ.

Fast jag har ju inte fått sparken. Eller?
Jag har bara inte lyckats sparka igång det företag jag ville driva. Och det suger ju lite.

Hur som helst. Jag går just nu en deltidskurs i projektledning där jag lär mig fantastiskt intressanta saker och samtidigt övar på att inte ta i så jag spricker. Mycket nyttigt. Det roligaste - eller vad man nu ska kalla det - är att jag upptäcker om och om igen allt vi gjort FEL. Det är så otroligt komiskt. Sorgligt. Nä, mest är det intressant. Jag lär mig ju saker. Jag älskar att lära mig saker. Och jag inser - åter igen - att ingenting är förgäves.

Så så var det med det.

Nu ska jag försöka göra nån slags värdigt avslut här. Jag blir upphämtad om nåntimme kanske? Drygt...
Sen får jag sushi.

Och för att få tiden att gå ska jag städa två datorer, något jag inte är så bra på, samt kolla att jag fått med allt, samt skriva klart senast inlämningsuppgiften till min kurs. Den är 24 timmar sen även denna gång. Men va fan.

Yrkeskvinnan om mornar och kvällar

Kvällar är så svårt. Jag måste lära om hur man gör med kvällar. Kvällar ger mig svår ... kanske inte ångest, men nån slags förstadium till ångest. Det är som att "nu har ytterligare en dag lagts till mina och inte räddade jag världen i dag heller och inte sitter jag förnöjd och tänker vilken lagom trevlig dag det blev då jag inte alls försökte rädda världen eller bli löjligt framgångsrik...eller bara lite smånöjd med min tillvaro..." Varför är det så? Är det bara jag som har svårt med kvällar? Detta trots att jag är en utpräglad kvällsmänniska. Eller jag trodde i alla fall att det var så?

Mornar däremot. Mmmh. Morgonar. Mornar...vad farao heter det? Jaja. Jag är morgontrött och grinig och behöver stoppa smörgås i munnen iprincip nästan innan jag vaknat. Ändå älskar jag mornar. Hela dagen ligger framför mig, nej, hela livet ligger framför mig (vilket ju verkligen inte är sant, jag har ju levt mer än en tredjedel av mitt liv for sure...kanske rentav halva? 2/5?) Det bara är något med mornar. Smörgås. Kaffe. Lite juice först. Och en kiwi. Alltid en kiwi. Och innan dess, uppvaknande, mina mediciner...de är ju inte så roliga per se men det är ju lite skoj med nåt som blivit en rutin...eh va? Jaja. 
Den här morgonen var helt ok. Smörgås. Kaffe. Tidning. Sen hasade alla iväg i olika takt. Både maken och jag blev kvar hemma. Jag insåg att limpan nästan var slut så jag satte en deg. En stor en. Lite halvimproviserad så där. Ett ganska ljust bröd. Jag vek tvätt. Jag la in mer tvätt. Det var på det hela taget en smärre orgie i huslighet. Maken satt och la budget. Vi samtalade lite från och till. Mornar. I love mornar. 

Nu är det snart lunchdags och vi ska äta sushi. Nähä?

Jag beställde lite saker igår. Från cdon. Jag brukar föredra discshop men nu blev det cdon. Jag brukar ha både uppe i varsitt fönster och så plockar jag ihop vad jag vill ha och jämför totalpriset. Samt tillgängligheten förstås. Nu blev det "det nödvändigaste". Dvs nästa säsong av The Closer (vi ser den som fortbildning i bitchigt ledarskap vilket både maken och jag behöver) samt The Final Countdown och Born in the USA till storkillen. Han är inne i en "rockig" period och ligger och lyssnar på det här VARJE kväll:

SUPERSTITIOUS

Han hade även en lång Lenny Kravitz-period men den är över. Nu är det bara Europe. (Som han envisas med att kall U-rååp med betoning på sista stavelsen. Det spelar ingen roll att vi står och gastar "det heter JUUU-RUPP", han säger bara envetet att han tycker det heter U-rååp. Oh well. Sen springer vi runt och tjoar gutturala "HUUUH!!" och "YEEAAAH!!" som Joey Tempest...väldigt kul.
Samma kille kom hem härom veckan och villa ta hål i örat. Jag sa att det var helt ok för mig men att han måste prata med pappa också. Pappa blev lite citronsnipig och hade lite ogenomtänkta objektions till detta. (Märk väl att detta är pappa rektorn som har långt hår och flum-skägg...) Jag frågade varför han vill ta hål i örat. "För att ingen annan har det" blev svaret. Klockrent tyckte jag. Hans systrar påpekade att kompis si och sås pappa faktiskt har hål i örat och det är ju coolt. Jag blev tvungen att kolla med lite brorsan som bestämt sa att han är emot ALLA former av kroppsutsmyckningar och smycken...figures. Han har ring-fobi och klock-fobi och allt vad det nu är... Hans sambo tyckte dock att det var helt ok. Jag var mest ute efter lite parental discussion -självkalrt kan vi avgöra själva huruvida storkillen ska få ta hål örat. Jag har sagt att han får fundera lite till, men att det är ok om han fortfarande vill. Det har varit tyst en hel vecka.

Han gillar Elvis också. Mycket. "Fast han är död men det gör inget." Okej...

Ja, sen var det väl nån skiva till. Nån Ratata och nån Cat Stevens. Jag är lite svag för Cat Stevens i lagom mängd. Det är lite komiskt att min man - den tekniskt småbegåvade som gladeligt kan sitta och läsa en MANUAL till en fjärrkontroll i flera timmar och se alldeles lycklig ut - han kom och hängde över min axel och pekade oh hängde inte alls med. "Vadå kassan? Vad är det där? Har du köpt dom?" Jaså, kostar den bara 66kr...(Ja, det står där efter titeln i varukorgen...duh...) Jag fick syrligt påpeka att det märks att han inte näthandlar så ofta...vilket ju egentligen bara är bra. Sen blev han alldeles imponerad av sökfunktionerna och allt man kunde hitta och hur det var upplagt. Är detta att vara bakåtsträvande eller är det att vara ansvarsfull? Oklart...
Jag gjorde som jag brukade - la allt jag ville ha i korgen och sen försökte jag bestämma mig för vad jag skulle plocka bort. Det bör vara minst hälften men det är inte alltid det går. Det gick GANSKA bra nu.

Usch. Jag funderar rätt mycket - lite väl mycket ibland - på det här med behov. Vad behöver man egentligen? Jag stod i tvättstugan och studerade två par sportsockor. (Min svärmör säger sockAr och det blir jag fortfarande lite nervös av.) Ett par var mina, ett par makens. Han muttrade härom dan nåt om att "varför har jag inte tub/sport/spring-strumpor+?" Hm. Han har ju ETT par. Kanske två om vi letar. Och kniper det kan han låna mina - vi har ju lika stora fötter, nästan. BEHÖVER vi då köpa fler sportsockor? Eller ska vi fortsätta och bara köra med detta 2 par. (Eller om det nu är tre...) Det är ju bara att tvätta. Och det gör jag ju jämt ändå. Jag är helt lost. Jag vet liksom inte alls.

Jag kommer att tänka på när Eric (i That 70's Show) frågar Donna "How do you know when you need new underwear?" och hon svarar "If you have to ask that, you definately need new underwear." Tänk om det var så enkelt. Det finns stunder då jag önskar att jag var lite mer handgripligt buddistisk och faktiskt bara ägde de där sju sakerna. Eller i alla fall bara 25. 72?

Ska man bli så här eftertänksam av att vika tvätt?

Nu är det SUSHI.


Yrkeskvinnan och smärtorna

Jag har ont lite mest hela tiden. Fast jag tror det har att göra med att hela kroppen fortfarande är i så fenomenalt dålig form efter operation. Allt ger träningsvärk liksom. Det känns som hela systemet är fullt med små ojande gummor som säger "ojojojoj" hela tiden. Alternativt "ujujuj".

Jag pratade med min bror igår, han som nu har två små barn. Han var väldigt nöjd med allting, särskilt med att det var en "little lady" som han uttryckte det. Hihi.
Sen var han imponerade av sina barns mor som födde barn som en...hjältinna. (Mitt ord men i alla fall, han var impad.)
Och så var han impad av barnmorkan som tog övet vid sju på morgonen, klev in och pekade med hela handen (fast på ett trevligt, positivt och humoristiskt sätt) och meddelade att nu skulle här födas barn. "Det blir inga snitt här inte, ska ni se", sa hon. Och det verkar ju samtliga inblandade ha köpt, särskilt då min svägerska och min brorsdotter (de var ju så att säga mest involverade) för två timmar senare eller så föddes det mycket riktigt barn. Ibland är det helt RÄTT med bestämda barnmorskor tyckte bror och svägerska. Det var det nu.

Jag fick två bilder till telefonen. En där hon, lillan, är typ fem minuter gammal. Hon ser mest arg ut. Sen är hon några timmar, påklädd och så otroligt söt att jag nästan började lipa. Det är lite härligt att bli faster...

Jag överväger att åka och simma eftersom maken plötsligt meddelade att han kunde vara hemma med de småskruttiga sönerna på fömiddagen. (Jag fick ställa in ett fika möte för andra gången pga hostande stor kille och snorande liten kille....) Sen skulle han, maken, åka och jobba. Så då får jag hålla mig hemma. Elva måste jag vara hemma så jag får ta och raska på lite här.

Min äldsta diva, kvasitonåringen hällde ut juice på mig i morse. Inte med flit utan pga ev mutter-attack av sällan skådad dignitet. Jag undrar om det där muttrandet är så himla bra egentligen. Tala ut, människa vill man säga. Eller - jag gastade en hel del annat otrevligt medan juicen rann ner över bordet, mig och min pyjamas samt ner i tofflorna...usch. Sen bad jag om ursäkt. Divan muttrade (nähä?) och hasade ut ur köket. Fast en halvtimme senare sa hon också förlåt.

Simma var det ja...var är min necessär?

Yrkeskvinnan jublar

Jag är åter faster! En liten flicka blev det som ännu inte har något namn och ingen vikt eftersom hon tydligen bara äter och äter och inte alls vill bli vägd.
Föddes någon gång i förmiddags och alla mår bra!
HURRA!

Yrkeskvinnan väntar och väntar

På besked. Igår kväll hostade mobilen till. Det var mess från min bror. "Vattnet har gått. Spännande! :-)"

Jag förhörde mig med mor i morse - de var på BB men på västfronten intet nytt så att säga.  Vi håller alla tummar och tår för en säker nedkomst av lilla liten. Helst utan att det ska behöva kejsarsnittas som det blev sist när min brorson kom till världen.

Ja, nu kan jag inte skriva NÅT mer idag för jag är så PSYCHED!

...men om jag får besked om att jag åter är faster så meddelar jag det...

Yrkeskvinnan latar sig

Ja, det är nog det jag gör. Jag sitter på jobbet och gör inte många knop. Men det må vara hänt. Jag passar ju gubevars telefonen trots allt...

Helgen kom och gick i en rasande fart. Vi var i Mariefred. Vi hade kräftis med våra grannar - de har landställe utanför Mariefred och det var ju helt fantastiskt trevligt. Kräftorna var goda och de två pajer som maken och jag slängt ihop med gemensamma krafter var helt sagolika. Det var en västerbottenost-paj med bacon och lök i botten och en med kantareller och parmesan. Båda var kriminellt smaskiga...särskilt västerbottenostpajen. Våra grannar hade i sin tur bjudit in sina landet-grannar som dök upp med ett lite barn (sisådär en 1,5 år, jättesöt och mammig). De hade med sig en fantastisk chokladkaka med pekannötter. Även den var en religiös upplevelse - den var bakad i en vanlig kakform och såg ut som att den borde bli ca 10-12 bitar om man skar anständiga sådana...receptet var dock till 20 personer. Minst...och nu förstår jag varför)... men när jag ätit min lilla smala bit var det plötsligt inte roligt längre. Jag kände mig som en boaorm som ätit en...elfant-hjord. Minst. Jag brakade i säng, utan att så mycket som säga godnatt...det var nästan lite oartigt. Det trevliga med alltihop var att varken jag eller nån annan drack för mycket eller blev oregerlig. (Nu brukar jag inte göra det men i alla fall, kräftis är kräftis.) Grann-pappan och undertecknad gav upp först, jag allra först med en kvarts marginal. Vi hade skämtat om det där, att vi numera är så gamla att vi inte orkar partaja nästan alls längre...eh nej.
Jaja, det gjorde inte så mycket. Kräftorna var goda och jag hamnade bara lite grann i "zonen", dvs min egen "kräft-zon" då jag bara skalar och skalar och inte är kontaktbar, haha.
Söndagen var lite ofrom - ingen mässa, men vi packade ihop, hjälpte till att städa lite grann och sen tutade vi inte till Mariefred och GJORDE Mariefred...eller, ja nästan i alla fall. Gripsholm var inte att tänka på, dels tar det tid, dels var barnen inte helt...motiverade. Vi promenerade istället. Vi åt lunch med efterföljande fika på mysigt fik där man fick pasta och köttbullar till barnen för en mycket modest penning. Vi stora (föräldrar + 12-åring) åt smörgås med lax eller kyckling. Sen skulle herr minst nödvändigvist ha en hel egen chokladboll, men nånstans måste man ju sätta stopp för utsvävningarna. Han fick alltså en halv chokladboll, dvs han delade med ett syskon, två andra syskon delade på en stor bulle och maken och jag delade på en chokladbiskvi. Så! Lite nyttigare, lite billigare. Men han var inte nöjd med detta trots att han fick smaka både biskvi och bulle. Jaja...Han var svårligen myggbiten trots att vi försökt hålla honom helkropsstäckt hela tiden. Det rådda mygginvasion och herr minst är väldigt myggkänslig. I somras blev han biten i örat och det svällde upp till - jag skoja inte - tredubbel storlek. Han såg inte klok ut, örat guppade när han rörde sig och det var blå-rött. Grann-pappan som också är läkare tittade på örat och konstaterade att det nog skulle ge sig, men ge honom clarityn. Så nu har han ätit clarityn i flera dagar, men jäklar vad han är svullen både här och där. Han får liksom inte normala myggbett, han får golbolls-stora svullnader...mycket otäckt. Dessa svullnader KAN ha bidragit till hans dåliga humör gällande chokladbollen.

Det satt en dam och en herre och studerade oss lite diskret på fiket. När de sen skulle gå sa damen, som var lite halv-snörpig men inte mer än uthärdligt: "Vilka fina barn ni har...fyra stycken..." Jag log och sa tack. Sen tittade hon på dem igen, liksom en efter en och konstarade, liksom lite för sig själv, "Ja, olika färger, ljusa och mörka och blonda...jaaa..." Sen gick de. Vi fnissade, maken och jag. Och övervägde åter att förse barnen med skyltar på ryggen med texten, "JA DE ÄR VÅRA GEMENSAMMA ALLIHOP"... med undertexten "våra mammor är blonda och blåögda". Det har ju hänt på en och 17 gånger att folk hajar till när de inser att att herr minst som ju fortfarande är nästan linblond och blåögd har brunögd mörk mamma och svarthårig, grönögd pappa...hähähä. Och törs de, så börjar de nervöst haspla om brevbärare och rörmokare vilket är väldigt kul. Jag vet ju vad JAG har sysslat med och jag är ju patologiskt monogam. Om maken skulle ha nåt linblont barn på byggden så kan i alla fall inte jag ha framfött det, om ni förstår. Komiskt. 

Nog om det. Nu ska jag försöka göra lite nytta i hela 7 minuter innan det är dags för förmiddagskaffe. Om jag ids.

   


Yrkeskvinnan är lite lagom öppenhjärtlig

Hej,
Det är jag som är yrkeskvinnan, och jag höll på att jobba ihjäl mig för några år sen. Det har jag nu slutat med men för att lära mig mer om mig själv och hur jag ska låta bli att jobba ihjäl mig i framtiden har jag...erh-hm, "gått och pratat" med någon i över ett års tid. (Läs: seen a shrink.) Min shrink är en ganska barsk dam på 60+ som funkar bra, tycker jag. Det är inga solar och stjärnor, ni vet så där "jag blev kär i min terapeut" eller " min terapeut är absolut helt fantastisk". Det är bara väldigt sjyst. Det funkar. Det händer saker med lilla mig.
Och idag var det lite extra intressant. Jag har ju, som bekant, varit extremt trött och ämlig i snart två månader och detta har delvis berott på att jag haft järnbrist och B12-brist och störningar i mina cykler. Men trots en massa piller och grejjer är det ju inte helt bra (än) även om just dagen idag varit rätt hanterbar. Så min husläkare, herr virrig, konstaterade att han inte trodde att det var nåt fysiskt fel på mig. Och vad gjorde han då? Han remitterade mig till en psykiater. Ni hörde rätt. En psyk-doktor. En sån där som får ståpäls av att skriva ut stark psykofarmaka och antagligen har ett jätte god-complex. Typ dr House. (Fast nu är jag lite dum, min faster är psykiater och hon är en väldigt empatisk och trevlig person). Min shrink sen ett år tillbaka ...nä, det är nog baske mig två år, jag började hos henne hösten 2006...HON i alla fall, hon blev ganska irriterad och sa med efterttryck att hon tyckte det lät som min husläkare var lite...lat. Att han helst av allt bara ville bli av med mig genom att bestämma sig för att det är nåt psykiskt fel på mig. 
Samtidigt har jag så svårt att liksom ta att folk skulle vara lite lata och virriga så att det drabbar mig. Förstår ni? Inte kan väl herr virrig orsaka mig elände halvt med berått mod, genom att vara just virrig och lite lat. 
Sen sa min shrink att hon visst inte tyckte det var nåt fel på att ha erfarenheten av att ha träffat en psykiater. Nä, det är det förstås inte. Men för en gång skull fick jag en liten liten känsla av paranoia. Är det nu jag kommer hamna på låst avdelning, tvingas i piller, tvingas dela rum med galningar som river ut sitt hår, skriker eller sitter i hörn och vaggar, tvingas hasa runt med flottigt hår och säckig sjukhusrock... bara för att jag var så förtvivlat trött under augusti och september 2008? 
Nja...
Jag har fnurlat vidare på min plan. Min plan går ut på att fortsätta vara snäll mot mig själv. Att simma, att spela min tennis och jobba på. Att lägga mig ner och vila när jag kommer hem om jag behöver det. Och fortsätta att trivas i mitt eget sällskap och inte noja för mycket över att jag inte känner mig så social. Just nu.
Och - som min kloka shrink sa, det är inte ens fyra månader sen jag fick hela magen uppskuren. Det var inte helt odramatiskt och hon tyckte jag skulle - mentalt - ge mig själv ett år att bara ta det just lugnt. Att vila.

Kanske är det inte konstigare än så? Även om andra återhämtar sig snabbare, så gör inte jag det. Och mina blödningsstörningar är inte åtgärdade än. Det är alltså nåt som är fysiskt kajko med mig. Och jag tror inte en psykiater kan hjälpa min livmoder att bete sig som folk - förlåt, som en frisk livmoder - mer än vad min gynekolog kan diagnosticera borderline.

Jag är inte alls säker på att jag kommer gå och träffa psykiatern. Men men. Vi får väl se.

Yrkeskvinnan fakturerar döden

Men - var inte det en fantastiskt bra överskrift? Jag är lite nöjd själv. Jag skickar fakturor lite hit och dit efter det att vi tagit emot folk och grävt ner dom på min kyrkogård. Min och min - ni fattar...

Jag insåg att jag varit alldeles galet långrandig de senste dagarna, så det ska jag försöka låta bli.

Jag knarkar fortfarande Sommar i P1, jag har t o m börjat knapra på pratarna från 2007. Idag lyssnade jag på Martin Kellerman hela vägen in från förorten. Han är ju hysteriskt rolig utan att fnissa en enda gång själv. Jag satt och toklog ner i knät flera gånger och hoppas jag inte såg allt för sinnesjuk ut.

Fast lite - lite - deprimerande är det att lyssna på någon som är så cynisk (han hävdar själv att han är mer synsk än cynisk - jä, rajt...) och har så kapitalt bara gett upp på allting. Mer än att rita sina serier, hänga med polarna, lyssna på sjukt onödligt mycket hip hop (barf, vad tråkig den musiken är...tycker jag, men det är väl bara för att jag är lat/gammal/kvinna - take your pick) och som han själv säger hänga i sin bubbla. Han blir nämligen väldigt nervös, osäker och skräckslagen när han hamnar i situationer som inte är hans...ordinarie element, liksom. Han vill ju "ha barn NÅN gång", men det verkar så läskigt med saker man inte kan ta sig ur... Shit, det är ju tur att han inte är helt representativ för unga män i Sverige idag...eller? Jag har nog känt min beskärda del av snubbar som är så där, visst, i olika grader och shatteringar (stavas det så?), men han tar nog priset. Dessutom blir jag helt nervös av att han liksom inte ger sig. Att det inte tar slut. Att cynismen är så total. Jag har läst rätt mycket Rocky i mina dar. Samt Arne Anka som jag var otroligt förtjust i. Om man nu kan vara för just "förtjust" i en försupen anka som bara bär sig allmänt ruttet år. Men jag var det. Är det. Men på samma sätt som med Rocky så har min förtjusning sina gränser. (Och de är placerade långt längre bort att vad ni tror, jag lovar.) Men som sagt, det finns gränser.
Jag har aldrig varit en sån som faller för bad boys, alltså farliga killar. Däremot hade jag nog en tydlig svaghet för olyckliga killar. Cyniska killar. Som jag skulle förföra och rädda, så att de blir lyckliga och glada och kunde skutta fram i tillvaron tillsammans med mig. Som vanligt handlade det nog mest om mig, att jag ville vara behövd, älskade, oumbärlig...
Som tur är gifte jag mig med en man som inte alls behövde räddas. Som inte alls är cynisk. Och just därför fullt uthärdlig att leva med...faktiskt helt underbar att leva med. I jämförelse med honom blir alla cyniska, självdestruktiva snubbar så oerhört...pinsamma. Och jag jämför nog en hel del, på mitt lite skumma, inlindade halvt omedvetna sätt. Och det är alltid till hans fördel.

Jistanes så personligt det blev. Och trots att jag fnissade så mycket åt Martin Kellerman, och trots att han gör mig sjukt beklämd så önskar jag honom allt gott. Men framför allt önskar jag att han - och alla andra cyniska, känslomässigt ihopsnörpta, men ack så ofta så begåvade snubbar - ska bli vuxna nån gång. Och inse att det inte var så farligt.

STATUS:
Sömn - relativt god. Somnade in på viljestyrka (läs: snällt piller)
Uppvaknande - motvilligt
Fysik - fortfarande lite ledbruten
Allmänt - milt frustrerad över mitt DÖ-tråkiga jobb, i en märklig allians med en längtan efter att få hålla föredrag om...vadå? Nåt som engagerar mig, som engagerar andra...och som helst inte i slutändan ska gå ut på att föda mitt redan svultna / välgödda ego. Typ. (Det finns såna människor som är både överviktiga och undernärda - som mitt ego.)

Yrkeskvinnan är snäll

mot sig själv faktiskt. Och även min man är snäll mot mig - så olikt honom...not.

Han frågade om jag kunde tänka mig att lämna unge herr minst på dagis - förlåt, förskolan. Ja men visst. Sen dök han upp som gubben i lådan medan jag vek tvätt och sa "Ska jag lämna herr minst på dagis i alla fall?" Eh va? Ja tack. Varför inte?
Jag vek klart. Jag plockade lite mer. Jag spelade nåt litet fånigt spel. Jag tog bussen ner till centrum eftersom det regnade. Jag traskade in på vårdcentralen och tog en lapp till dropp-in-labs-kön. Det var bara två nummer före mig så snart satt jag - blek och ämlig - inne hos labteknikern herr sträng f något diffust land i mellanöstern...alternativt balkan, jag är osäker. Han ser i alla fall alltid sträng ut, men just idag var han riktigt vänlig ochlöjligt snabb med provrören. Men jag sa inget beundrande om detta, detta hade kunnat missförstås. Kanske? Han tejpade fast nåt kompressliknande och LOG till och med. Tack herr sträng.

Jag traskade ut från vårdcentralen och påbörjade den 1,2 kilometer långa vandringen till simhallen. Det regnade inte. Jag lyssnade på...Måns Zelmerlöws sommarprogram. Det var faktiskt inte helt oävet. Jag har nu de senaste dagarna lyssnat på Olle Carlsson (han prästen i Allhelgona), Margareta Strömstedt och Måns Zelmerlöw. Sen har jag lyssnat om på Åsa Linderborg - och nej, jag förstår fortfarande inte det där med marxism som man utan att blinka bekänner sig till efter 70 år av sovjetunion och så - men men, jag ska väl vara tyst, det finns ju de som undrar vad jag håller på med med tanke på korståg och pedofilpräster...
Anyhoo, jag tyckte Olle Carlsson var sympatisk men inte helt enkel. Margareta Strömstedt vill jag så väldigt gärna gilla, men nånting med henne gör mig nervös. Oklart vad. Måns Zelmerlöw verkar vara en rätt sympatisk prick, trots allt. Bara så förtvivlat ung... 

Väl framme i simhallen simmade jag mina längder. Jag har ingen aning om hur många. Det var väldigt mycket folk i banorna och nån sjätteklas som höll på med livräddningsövningar med den där oranga dockan som jag hittils aldrig sett någon dra upp från botten. Förrns nu. Framåt fem i elva började det bli löjligt tjockt i bassängen, då hade de sjätteklassare som simmade i bana 7 och 8 klivit upp men en strid ström av damer i olika storlekar, men alla en bra bit över ... 60? klev ner i bassängen. Till slut fattade jag. Det var ju VATTENGYMPA på gång! Jag övervägde att smygträna med, men vi det här laget hade jag simmat i säkert en halvtimme och var väldigt trött. Så jag stretchade och tittade på.

En tränar-putte, med gul tröja och texten "INSTRUKTÖR" på ryggen satte på musik som lät som en tränings-CD från tidigt nittital, och började tjoa igång "tjejerna och killen...nej, ni  är ju två killar! Nu kör vi!!" Så drog han en drös riktigt - riktigt - dåliga skämt med ett onödigt stort antal svordomar inbakade (och jag är rätt okänslig för sånt, så det var nog verkligen onödigt många). Men det började tränas. Och som han körde med tanterna och farbröderna. Även han var från nåt mellanöstern-land...libanes kanske? Med en mycket mycket liten men ändå tydlig brytning. 

Jag traskade ut i bastun. Det var varmt och skönt och jag var hemskt trött. Jag hade lyckats boka en massage-tid till klockan två, så nu gällde det att hinna äta lunch och hämta pengar.

Jag tog bussen tillbaka till centrum. Jag åt sushi. Jag handlade en kofta till mitt näst äldsta barn, lila fleece. Jag drack kaffe och tog en onödigt stor kaka på kafét mittemot sushi-rian. Jag tror de lyckades glömma ta betalt för mitt kaffe, jag betalade nog bara för den löjligt stora kakan, men det var inte mitt fel (jag insåg det i efterhand) - de var tre vims-puttar som tog min beställning i flera led...inte konstigt att kaffet kom bort. Jag tyckte en av dem tittade lite misstänksamt på mig när jag gick och hällde upp mitt kaffe som jag ju faktiskt beställt. Sen om de glömmer att ta betalt - det kan jag inte hjälpa. Och jag orkade inte - faktiskt - vara så där pretto-hurtigt GOD och i efterhand gå fram och säga näe, ni glömde ta betalt...inte idag. Hoppas ingen fick däng bara.... Sen satt jag och läste nån sån där hurtig självhjälps-bok som jag äger en uppsjö av..men jag kunde inte riktigt få till det. Jag försökte mig på "Hantering av odöda" men jag har inte kommit så långt att jag vågar uttala mig.

Jag traskade tillbaka hela långa vägen till simhallen och träffade frkn stark som nu skulle ge mig massage. Hon var verklinge väldigt stark och det var en mycket bra massage. Jag känner mig fortfarande rätt mjuk och fin i ryggen.

Så visst har jag varit snäll mot mig själv idag? Jag har inte orkat tänka på affärsutveckling ochtygblöjor och vad jag ska göra med mitt liv. Jag har orkat tänka på provtagning, simning, sushi, fleecekofta och massage.

Sen hämtade jag herr minst på dagis i sällskap med herr näst minst. Dessa två herrar sitter nu i källaren och spelar nåt spel, förhoppningsvis inte av allt för våldsam art. Jag sitter och känner på mina masserade rygg...som jag är rädd håller på att steplna igen. Redan. Hon frkn stark tyckte att jag borde gå till en kiropraktor. Kanske det?

Igår kväll satt min man och jag och ältade lite. ltade våra yrkesliv samt en bok som maken läser och som jag snodde och skummade till 75%. Sen blev det jobbigt och jag orkade inte läsa mer. Den heter "När det inte räcker med kärlek" och är skriven av en av grundarna till Talarforum, Jenny Lexhed, mor till en pojke som visar sig vara autistisk. I sin nästintill maniska ambition att hitta rätt metod att behandla och hjälpa sonen slilter hon nästan ihjäl sig och hamnar i ett psykosliknande tillstånd och till sist också på avdelning 22, en stängd psykavdelning...
Är det så lätt att hamna där? Har jag ändå haft en massa tur? Antagligen. Jag blir nervös av hennes hypereffektiva lösningsinriktade "manliga" förhållningssätt, som jag vet att jag bitvis idealiserat och också eftersträvat. Därför orkade jag bara skumme boken. Men maken läser och vi diskuterar. Även hans jobb är krävande och när jag mått som sämst har jag också oroat mig mycket för att han ska ta stryk. Det känns liksom lite onödigt att vi både ska behöva braka in i väggen...

Hu, det var hemskt vad jag är medelsam. Jag avslutar illa kvickt med en status-check:
1. Sömn - så där, svårt med insomningen
2. Uppvakning - så där, lite låg och seg med ett visst mått av gråtmildhet
3. Fysik - känner mig uppblåst i magen, är det medicinerna?
4. Allmänt - har en väl förankrad ambition att vara snäll mot mig själv

Yrkeskvinnans klagan

Den får det bli slut på snart tycker jag. Är hjärtligt trött på min egna klagan. Men samtidigt minst lika trött på glättiga "allt-är-bara-bra"-utrop. Mina egna alltså.

Igår kväll åkte jag bil, tillsammans med maken. Vi åkte till andra ändan stan, till mitt kontor. Vi hämtade en sjuhelsikes massa lådor och lastade ni i bilen. Det var lådorna med tygblöjor. De är nu förflyttade till ett nytt lager. Det var med ett visst vemod jag packade ihop lådorna. Fast det var inte SÅ stort, vemodet alltså. Det finns en beslutsamhet i att ge upp också.

Idag har jag räknat. Sammanställt och fäpplat med Excel, vilket jag tycker är ganska obehagligt men eftresom det bara skulle summeras lite i kolumner så gick det ändå rätt bra. Sen gick jag ut och...gick. Jag gick in på hamburgar-plejset nåt kvarter bort. Det som är lite finare än mackedonken. Ställde mig i kön och hann tänka: 1) tänk att jag inte är sugen på SUSHI idag och 2) vilken hamburgare ska jag ta?  och 3) men - jag är ju inte alls sugen på hamburgare - jag blir stum och trött i magen bara av att tänka på att äta en hamburgare.

Jag vänta tvärt på klacken och promenerade raskt två kvarter till. Till ett sushiställe. Heh. När det kom till kritan kändes sushi trevligt i magen, inte jobbigt. Inte heller euforiskt som det varit hittills, men gott och snällt. Trevligt. Livet passerade inte revy mer än två klena gånger...jhar jag inte nämnt det att om man får mycket wasabi i munnen så passerar livet revy. I alla fall mitt. ("Revy - så skojigt!" Citatet är hämtat ur vilken HasseåTage??)

Sen traskade jag upp på Regeringsgatan och hämtade ut ett nipprigt REKOMMENDERAT brev från Polen med ett BREV i där det helt enkelt meddelades att pengar skickats säkert och bra via nån bank...jaha? Och så låg det med nåt kitchigt bokmärke med nåt wellischöst på med guldtryck och grejjer. Jisses... Sen traskade jag vidare till banken och satte in mer pengar som inte var mina och sen började det skojiga. Jag försökte lösa in en CHECK på $66. Det tog säkert 20 minuter och det blev knappt 60% kvar av beloppet när alla läbbiga avgifter var avklarade och checken till slut var växlad inlöst och insatt...puh. Hur fungerade samhället förr i tiden? Va? Egentligen??? Och jag bara måste se till att den lilla damen som ENVISAS med att skicka pytte-checka på $66 dollar en gång om året SLUTAR UPP MED DET och hittar på ett vettigare sätt att göra det på... 

Sen handlade jag tråkiga nödvändigheter till mina små...förlåt, STORA barn. (Ajaj, versal-maldien är på gång igen...) Regn-jacka till 12-årig diva, jeans till 7-årig lill-hunk och en orange tröja med fem-myror-elefanten i applikation på, till ex-bebin. I plysch. Tröjan är i plysch, inte lill-killen...eller så är det en definitionsfråga. Och så fick divan fleece-kofta också...vad är dealen när man knappt längre kan köpa kläder till sin tolvåring på junior- och barnavdelningarna?? Va? Barnet/kvasi-tonåringen drar allt mellan storlek 164, 170, 32, 34 och 36. I bland 38. Idag var hon ute och gick på sörmlandsleden på sin friluftsdag. Imorse våndades vi kollektivt både över att vi glömt att ordna matsäck samt att divan inte hade några gummistövlar. Det slutade med att maken gjorde en hjälteinsats och stekte pannkakor till TRE friluftsdags-barn, nåt av barnen jagades ut i trädgården för att plocka päron (samt palla plommon hos grannen, ety vi inte heller hade frukt hemma), vi blandade äppeljuice i pantplaskor och hittade ekologiska zoo-kex längst in i ett skåp. Det gick alltså bra. Heja maken, mig och pallar-barnen. 
Därefter påbörjades stövel-jakten. Det slutade med vädligt tjocka strumpor i makens slafs-kängor med gummihättor. De är nämligen lite liiiite för små för honom vilket betyder att jag kan ha dom vilket i sin tur innebär att divan kan ha dom...med tjocka strumpor. (Min man och jag kan dela skor...är inte det...praktiskt? Lustigt? Whatever...) Nu fick jag veta att divan har blåsor på fötterna och jag skäms. Vi ska per omgående inhandla gummistövlar till nämnda barn. Sen får hon fasen i mig sluta växa!  

Appropå denna improviserade matsäck - jag knarkar ju just nu Sommar i P1 lite så där retroaktivt. (Är fortfarande lite små-kär i Mikael Tornving.) Och nu är jag helt GALEN i Tina Nordström. Det har jag i o f s varit länge, ohämmat och utan att skämmas ett dugg. Hennes sommarprogram var AS-roligt. Särskilt när hon sa nåt i stil med "Sånt MÖÖÖGH" - och det skulle då handla om vad hennes son (2 år) hade tyckt om hennes fina sallad på kam-vete eller vad det nu var. Hihihi. Hon berättade även om nån förstagångsmatsäck till nämnda son. Hon och barnets far hade förträngt att det behövdes matsäck (jag kände igen mig, ja) och de fick hasta till nån bensinmack och inhandla - jag citetar "färdigköttbullar av okänt märke". Hehehehe...vad jag gnäggade. Sen berättade hon att sonen hade haft med sig dessa "färdigkötrbullar av okänt märke, två hårdkokta ägg och en smörgås utan pålägg". Hon sa det fort eftersom hon skämdes lite, sa hon, och sen sa hon det igen. Tack, Tina Nordström - ett visst mått av matsäcks-angst la sig liksom. Jag citerade detta för maken när han höll på att få en hjärtattack över att vi glömt köpa matsäcksmat. Hurra för Tina Nordström!

Nä, om man skulle ta och bege till förorten ... och handla mat?

Imorgon ska jag simma. Efter att jag lämnat prover på vårdcentralen. IGEN. Snart är det inget kvar av mig.

Yrkeskvinnan är mulen i kapp med skyarna

Jag lyssnar på Åsa Linderborgs sommarprogram. Jag läste med stor behållning Mig äger ingen och tyckte att det var en fantastisk bok samtidigt som jag - överempatiska jag - inte blev helt sänkt och nedstämd av den bitvis ganska tunga barndomsskildringen. Försöker förstå det där med klass igen, men det går liksom inte. Jag har det inte med mig. Jag vill förstå men...än så länge går det inte. Får fundera vidare.

Det gör lite ont i huvet idag, liksom det gjorde i går kväll. Jag får ta nåt piller tror jag om inte den här dagen ska bli helt outhärdlig.

Och så ska jag se över projektledarutbildningsgrejset också.


STATUS:
1. Sömn: somande efter maten (som ett småbarn), vaknade till, drack te och tittade på Magnum PI, somnade sen in, rätt ok... Drömde om nåt lajv-betonat som jag inte förstod.
2. Uppvakning: småseg men inte av värsta slag
3. Allmänt: lite nollställd. väldigt blek
4. Fysik: lite lite träningsvärk efter tennisen
5. Mediciner: järn, B12 och hormon.

Yrkeskvinnans backhand

Jag har spelat tennis idag. Trots mitt spröda tillstånd. Jag äter dock också kakor i tid och otid så jag snart har jag väl muskler, lite kondis och hängbuk. (Hemskt ord, min morfar brukar använda det..."man får akta sig så man inte får hängbuk." Alternativt "man ska inte gör buken till sin gud". Väldigt bra.)

Det är roligt med tennis. Jag har ju bollsinne - upptäcker jag lite så igenkännande men ändå förvånat. "Det var som tusan", liksom. Min backhand börjar likna nåt, jag får iväg bollen över nät och i princip aldrig upp i taket. Ha! En av tjejerna i min grupp har en jäkla krut i slaget men okontrollerad så bollen bara far iväg. Hon måste ha vräkt iväg en tio bollar in på grann-planerna...

Nu ska jag bada bastu. Det är lite härligt.

STATUS:
Sovit - som ett barn
Vaknat - i en air av "ta mig samman" och sen upp, stålsätta mig mot ungar och kyrkgång...dvs kyrkgång är trevligt i sig men med barn i släptåg är det lite ansträngande. Den minste surade och sa gråtmilt "gå till parken?" ungefär 18 gånger och ignorerade fullständigt att vi sa NEJ.
Ätit - SUSHI...det var gott. Och dyrt.
Mentalt - samlad men lite trött
Motivation - eh va?
Allmänt - livet går vidare..och lite svajigt men bara två gånger och inte särskilt mycket. Yrsel alltså.


Yrkeskvinnan badar och diggar

Jag har badat i säkert en timme idag. I badkaret. Det är en under att jag inte är helt upplöst.

Anyhoo, igår kväll åt vi fryst pizza. Fast vi värmde den förstås. Det var ett statement. Inte ens familjen ex-äckligt-engagagerad och alltid på gång och i gasen och med och social och what not - inte ens vi orkar alltid laga middag fredagar. SÅ vi langade in pizza i ugnen och det var helt ok. (Ja, vi åt bönsallad också...)

Sen satt maken och jag med varsit (stort) glas Family Gallo Zinfandel (nr 6588) också. Löjligt gott. Vi såg den här:Jag är helt förälskad i den här familjen. Mest mamman. Och farfar. Och pappan. Och morbrodern...och ja, lite i barnen också. Vilken fantastisk film. Den var så fantastisk att det inte ens gjorde nåt att vi inte såg den när det begav sig. Alltså för två år sen eller så. Lilla Olive, eller sanarare flickan som spelar Olive är lika gammal som min äldsta dotter. Det ger kanske nån slags perspektiv, jag vet inte...

Den har jag en ny hobby. Jag lyssnar på nedladdade sommarprogram. Ni vet, sommar i P1. Om inte det en gång för alla ger mig mina tant-stripes, nothing will. Det är faktiskt helt fantastiskt. Varför?
1. Jag lär mig saker.
2. Jag lyssnar uppmärksamt (i alla fall till 98%) på någon som får tala till punkt i nästan en timme.
3. Jag bara får och får ta emot dessa klokskaper och lustifikationer...jag behöver inte ge nånting. Jag är nämligen väldigt tom och slut och...lite trött på att ge. Så det är gott i själen att få. Om än på detta lite märkliga enkelriktade sätt.

Dessutom är all musik förkortad i podversionen - thank god. Det är allstå nästan bara prat. Mmm. Och, så känner jag mig lite hipp och teknisk när jag lyckas ladda ner programmen i min telefon. Alldeles själv. T o m tekniske maken blir lite impad.

Mina favoriter hittills är:
1. Sissela Benn
2. Jana Söderberg
3. Åsa Borgström (som jag fortfarande inte alls vet vem det är, mer än att hon är "hemmansägare" - fint ord)
4. Mikael Tornving...han påminner mig om en vän som i viss mån numera är lite död för mig... och det är lite beklämmande men ändå. Både maken och jag höll på att börja grina när jag bara återberättade om han Tornvings berättelse om sin far. Fantastiskt.

Några besvikelser också. Åsa Nilsonne har en jobbig röst att lyssna på, men jag vande mig. Och hon sa ju så bra saker också. Kajsa Bergquist är väldigt hurtig. Men det var inte helt ointressant, även om hon lät så...ung. Och manus-ig.
Och Mia Törnblom, som jag vanligtvis gillar HÖGT och RENT (jag har trots allt hört henne föreläsa redan bacj in 2004 innan hon blev känd, i ett pyttesammanhang på mitt gamla jobb - vi var kanske åtta stycken som fick jobba med och lyssna på henne på en eftermiddagskurs) - hon lät rätt jobbig på rösten. Det lät som att hon ansträngde sig på tok för mycket för att inte låta som hon brukar när hon föreläser och det blev...jobbigt. Men åter igen, hon sa så intressanta saker att det är delvis ursäktat. Fast just det programmet måste jag lyssna om - jag somnade mitt i...

Jag ska återkomma till de andra. Jag ska nämligen äta nu.

STATUS:
Sömn - sovit gott och länge, säker ttill nio
Fysik - lite stel
Mentalt - rätt ok

Fast det ösregnar ut.

Yrkeskvinnan har - bör ha - en plan

Det sa min granne igår. Hon kommer över på te framåt kvällskvisten. Det var mycket trevligt.

Det var en sån konstig dag igår. Det jobbades som sagt, och allt verkade frid och fröjd och jag bokförde utan att få kramp...men det händer nånting på vägen hem. Den suger liksom musten ur mig, vägen hem. Trots att det, onekligen, inte är längre från jobbet och hem än det är hemifrån och till jobbet. När jag väl ramlar in hemma i min hall är jag så trött att jag bara säger "hej barn, mamma går och lägger sig en stund". Och sen ligger jag i kvasi-dvala som en utslagen säl på sängen och hör tv:n genom vårt patetiskt tunna sovrumsgolv/vardsgsrumstak. Och jag önskar att jag hade kraft nogatt säga åt barnen att nu räcker det med tv. Men jag orkar inte.

Efter nån timme är det kris i vardagsrummet. Inte av några enorma proportioner, men någon skäller, någon gråter, någon annan börjar också gråta, och när jag kommer stapplande nedför trappan är det det en liten ögontjänare som snabbt stänger av tv;n och säger "nu har vi faktiskt tittat klart". Det gråts lite mer, på grund av nåt som nån har missat på tv och dessutom har man pga det som man trodde man skulle få se på tv, men nu missade, stängt av datorn vilket är fruktansvärt. Tjafs och trams, av synnerligen banalt snitt. Jag står och svajar och vill helst dö lite grann. Jag ber alla, obs - skriker alltså inte, eftersom jag inte orkar, inte för att jag är en balanserad och tålmodig mor, att gå upp på sina rum. Dessutom fångar jag upp en struttig 12-åring och säger åt henne att släta ut vardagsrumsmattan som är knorvig IGEN. Hon blir rasande. Alla brölar och beter sig. Utom jag, för en gångs skull. Eftersom jag inte orkar.

Det är torsdag och det borde alltså bli soppa och pannkaka. En rätt enkel historia. Men jag har ingen lök och eftersom jag inte har nån lök kan jag int göra spenatsoppa och eftersom jag är som jag är, kan jag heller inte skifta fokus och byta sopp-ambition. Jag blir sittande, stirrandes på ett paket fryst spenat. Jag börjar gråta.

Jag ringer min man. Som hade för avsikt att jobba över just igår. (Han jobbar mycket sällan över.) Jag låter som en hulk-ig fjortis med finne på näsan och skoldans på fredag... Mannen säger att han kommer hem. Jag samlar mig så mycket att jag lyckas lägga tillbaka spenaten i frysen. Men jag känner att det är tur at barnens far kommer hem för annars kommer de får svälta. Jag överväger att bara ställa fram ett paket knäckebröd på bordet och därefter ta på mig skorna och gå. Gå min väg. Ut i skogen. Gå min väg, bort från det här hemmet som just idag bara är en stressfaktor och inte alls nåt trevligt och mysigt som jag trivs i. Bort från barn som är just barn, men som jag vill tillskriva egenskaper som mognad och empatisk förmåga...vilket de saknar. Inte helt, men... Men jag kan inte gå ifrån min man. Kan inte. Vill inte.

Så jag samlar mig lite lite till. Jag plockar fram knäckebrödet. Jag hittar dinkelflingor. Jag skalar några morötter. Och barnen får dinkelgröt, knäckesmörgås med skinka och morotspinnar till middag. (Deras far sa först att han tänkte köpa med pizza på vägen hem, men näe, där gick gränsen. Dels ville inte jag ha pizza - a first - dels kan inte vilddjuren få turtles-smaskig mat när de burit sig illa åt. Det går inte.

Ett litet barn, nja, ett halvstort barn kom in och satte sig i köket medan jag hafsade runt ocoh kokade gröt och snörvlade. Barnet var lite röd om kinderna. Efter en stund sa barnet: "jag känner mig dum". Jag hm-ade först till svar och sen frågade jag: "varför det?"
Barnet kände sig mest dumt för att barnet skrikit. Ok. Jag bad om ursäkt för något dumt jag sagt till barnet. Det kändes lite bra. Men inte mer.

Efter gröten, och att barnens far kommit hem, började det tramsas igen. Bråkas om skitsaker. Och barnet som sagt att hon kände sig dum, satte sig dels på tvären för att det nu inte längre fanns tid för att bada utan det fick räcka med en dusch, dels gastade hon till sin far: "varför är mamma så himla viktig!!??" Och pappan svarade att han älskade mamman först och därför fick de inte vara dumma mot henne samt att ingen av dom skulle finnas om inte deras mamma fanns. Tack, barnens far. Det behövde de höra. För att inte tala om att jag behöde höra det.

Jag satte en deg. Jag kände att om jag nu sätte rmig och tittar på hjärndöd tv eller spelar hjärndöda spel då blir det bara värre allting. Jag sätter en deg i stället. Det blev en JÄTTEDEG, eftersom jag mixade ner en sopp-rest (med pasta och ärtor...lite udda) och grötrester. Degen blev enorm och svällde åt alla håll. Sen blev det fyra limpor väldigt gott bröd.

När grannen sen suttit en timme vid köksbordet och druckit te och vi pratat om både det ena och det andra, och börden äntligen svalnat lite grann, så frågade jag om vi inte skulle ta en bit ärt-sopps-gröt-rest-bröd. "Åh, jag trodde du aldrig skulle fråga!" utbrast grannen. Det var väldigt gott.

Min granne är en klok kvinna som jag mer än gärna lyssnar på. Vi har och för goda samtal. Såna där som bygger och inspirerar. Det var hon som sa: "Du måste ha en plan".

Det ingår i min plan att föra dagbok. Över hur jag mår. Så jag tänktebörja med en liten sån ruta för mig själv, sist blogginläggen. Dessa kan man ignorera om man tycker hälsotillstånd är ointressanta. Heh, jag tycker nog jag skriver väl mycket om mitt jäkla hälsotillstånd ändå ja, men med lite mer struktur kanske det ändå kan ge en viss...överblick?

Hur som helst, min granne och jag pratade om en del annat också. Och vi garvade väldigt mycket åt en del rätt knasiga och banala saker, men ändå. Och jag kände att jag nog inte riktigt önskade livet ur mig själv längre. Det sa jag nämligen när hon först ringde. Att jag övevägde att skjuta mig, men kanske inte förrän i morgon. Hon svarade reptilsnabbt: "Inte förrän efter kräftskivan." Hemskt roligt.

STATUS:
1. Sömn: svårt att komma till ro, kunde inte låta bli att spela dataspel innan jag skulle sova.
2. Uppvakning: seg och lite uppgiven
3. Allmänt: lite sömngångaraktigt, segt och med en liten liten touch av gråtmildhet
4. Fysik: lite lite träningsvärk efter promenad och simning i veckan
5. Mediciner: järn, B12 och hormon. Inne på tredje veckan.

Och så har jag lagt en två tvättar. Det var helt klart nödvändigt.


Yrkeskvinnans bleka anlete

stirrade tillbaka på mig både i badrumsspegeln och i en glasruta på pendeln. Jag ser ut som en fullmåne i nyllet. Och hela min "hylla" gör ont. Antingen är det alla hormoner jag äter eller så är det en dålig bh. Jaja.

Det satt en märklig kvinna mittemot mig på tåget. Hon var mycket blond, med håret i en mycket stram knut. Men det var också lite tunt i hårfästet vilket var det första som avslöjade hennes ålder. Sen var hon så där minutiöst mejkad, så där så man blir nervös. Jag har inte ens varit så mejkad när jag suttit i tv-soffa. Ögonbrynspenna, läppenna, läppstift, massor med kajal och mascara och säkert decilitervis med foundation. Men det var antagligen rätt bra pålagt även om det var alldeles för mycket. I mitt tycke. Sen började undra lite över den där munnen eftersom det såg så hemskt trutigt ut. Och hon så ut som om hon var väldigt medveten om - och antagligen rätt nöjd med - trutandet. Botox? Vet ej. Jag kan inget om sånt. Men det såg lite lite otäckt ut. Lite som jag kände mig när jag var på väg in på akuten med afylaktisk allergichock. Hehe. Sen var hon rätt sportigt kläd men med högklackade typ "tofflor". Röd munkjacka och pösiga militärgröna byxor. Samt väldigt lång svart tunika som hängde ner på benen. Hon måste ha varit minst 48. Minst. Antagligen mer. Det som gjorde mig mest förvirrad var händerna. För de såg inte så gamla ut. De såg ut som mina typ. fast mer välinsmorda. Det är väl händerna en kvinna inte kan dölja sin ålder på, är det inte så?  

Vilken liten potentiell stalker jag är...

Appropå händer, maken och jag satt och gottade oss i näst sista avsnittet på första säsongen av The Closer (we luuuuuv Kyra Sedgwick, fortfarande). Hennes händer är knallröda, mest hela tiden. Har hon dålig cirkulation eller vad? Och även om det inte syns helt och hållet så får jag känslan av att de är väldigt nariga. Röa och nariga. Är inte det lite befriande. Och så småäter hon godis hela tiden och är så jääääkla tuff och kompetent och cool. Just love her.

...och när det här nu ändå inleddes med nyllen, mitt bleka och skumma damens spacklade...kanske skulle mitt nylle ha varit betjänt av lite spackel och foundation i morse? Var det därför jag studerade damen så intensivt? Nja. Det skulle kännas förljuget. Jag är blek - so sue me. Dessutom petade jag dit både mascara (mycket lite, bara på överfransarna) samt läppglans medan jag väntade på tåget. Så det så. (Juicy Tube, Hip Hop Apricot...luktar väldigt mycket godis).
Så jag var - med mina mått mätt - väldigt spacklad, även jag.
Bara så förtvivlat blek.
  

Yrkeskvinnan filosoferar

Jag funderade över det här med svårigheter. Prövningar. Och jag minns en och annan person som i kristen anda pratat lite småtindrande om det här med "lidande" - gärna sagt med en lätt euforisk ton och sektliknande min - som något vackert och bra och underbart som ju bara hjälper oss på vår väg mot himlen. Jomenvisst. MEN - och detta känns som ett viktigt men - OM det är så att man klarar av att sitta och tindra och nästan småmysa över ett visst lidande eller en viss prövning: HUR JOBBIGT ÄR DET DÅ EGENTLIGEN? VA?

Jag har för mig att det liksom inte är så svårt att ha synpunkter på hur andra borde lösa sina problem, hur andra borde hantera sina liv. På samma sätt, om man sitter och drömmer om någon slags skyltfönsterlidande eller prövning (gärna då lite motsägelsefullt "i det fördolda", dvs ingen vet om det det men jag har ändå lyckats se till att ALLA vet om det...eh ja), näe, det funkar inte, då har man missat något väldigt viktigt, inbillar jag mig.

På samma sätt är det när man också håller på anser sig FÖRSTÅ meningen med sitt lidande och sina prövningar...njaä, har man fattat så väl har man också neutraliserat en stor del av prövningsfaktorn. Har jag fått för mig.

Det är liksom skitsakerna, småsakerna, det oförståeliga, det tröttsamma, jobbiga, pinsamma, obegripliga som man så gott man kan försöker hantera, utan våld eller genom att förbanna hela världen och dess skapare - det är prövningar. Det är lidande.

Och nu har jag inte ens försökt ge mig in på svårt lidande, sjukdom, kränkningar och sånt. För det är så stora saker och dem hanterar vi ju alla "sekundärt" hela tiden genom att förhålla oss till andra som blivit våldtagna, misshandlade, mobbade...eller nåt annat gräsligt. Och då kanske det blir så att det egna livet, det banaliserar och förlöjligar man...samtidigt som man också distansierar sig och avtrubbas. Kan det vara så?

Vad är det nu jag svamlar om? Jag tror att det jag lallade åstad lite banalt om här - det blir också väldigt teoretiskt.

För att återkoppla till mig själv: Jag är trött lite väl ofta, jag har pga detta dåligt tålamod med mina barn och med mig själv (dock inte med min man av oförklarliga skäl...eller antagligen för att han är en väldigt stöttande person?), jag tycker inte att jag är så kreativ som jag brukade vara förr i tiden, jag håller på och tar farväl (för alltid?) av den där energiska jättestarka människan som jag en gång var, jag blir galen på att jag inte får någon fin enkel diagnos, därefter ett recept och sen ritsch ratsch filiklart så är jag frisk, pigg och alert igen. ...och om jag är riktigt - riktigt - ärlig med mig själv så vet jag ju att tror att om jag bara hade det så så skulle jag minsann...vadå? Hantera allt så mycket bättre?

Jag skrev nåt om att jag "minsann" lever så mycket i nuet. Njahaja, nåja, på sätt och viss. Men jag drivs av en enorm frustration och har en jättebesvikelse att hantera och det gör jag verkligen bara halvdant. (Besvikelsen syftar på att jag inte är den superkvinna jag en gång trodde att jag var och skulle vara för evigt och att det nog var så att all den där orken jag hade och all kreativ energi - det var den som gav mig mitt existensberättigande.)

Men jag lär mig. Jag övar mig i att säga "jag orkar inte" och stå för det. Vila i det. Inte bli arg, frustrerad eller skämmas. Jag över mig i att vara snäll mot mig själv. Åter igen, har man bränt sitt ljus i alla ändar i fem års tid, inte farao har man laddat alla batterier igen på några veckor? Eller ens ett halvår, ett år...

Jag lyssnar på min "mellow"-spellista i telefonen... det är soothing.
Kings of Convenience "Toxic girl"
Sting "Be still my beating heart"
Colbie Caillat "One fine wine"
Vaya Con Dios "Just a friend of mine"
Sting "Englishman in New York"
Kings of Convenience "I'd rather dance with you"
Depeche Mode "Shake the disease
Fleetwood Mac "Little lies"
Sofia Karlsson "Två tungor"

Och sen lyssnar jag på Dolly Parton som sjunger He's alive.

DOLLY - HE'S ALIVE

Det är SÅ svulstigt och bombastiskt och pompöst och helt vansinnigt kitchigt...och jag skiter fullständigt i det. För att precis så är det.

He's alive and I'm forgiven Heavens gates are open wide

Lite trist är det ju att jag - hur mycket jag än försöker - inte kan förmedla den tillförsikt och frid som den övertygelsen ändå ger. Men men. Jag försöker vara snäll och trevlig istället. Och försöker att berätta...lagom mycket. Jag skulle känna mig som en idiot om jag inte försökte berätta. Att det inte bara är på låtsas. Att det där brutala som Dolly sjunger - det tror jag på. Det lever jag på. Och det har jag gjort i 17 år. Varje dag. För det är det enda som betyder nånting, dels för att det är sant och dels för att det bär mig och hjälper mig att sträva efter att göra gott och att bli det bästa - sannaste - jag kan bli.)

Psalm 42
Varför är du tyngd av sorg, min själ,
      och full av oro?
      Sätt ditt hopp till Gud!
      Jag skall åter få tacka honom,
      min räddare och min Gud.


Och DÄR klev yrkeskvinnan ner från tvål-lådan som amerikanerna säger, och slutade predika. För den här gången. 

RSS 2.0